Psychische gezondheid

Cursus HypoBewust bij diabetes

Sommige mensen met diabetes voelen lage bloedglucoses niet goed. De cursus HypoBewust helpt hierbij. Hoe let je beter op tekens van je lichaam?

In het kort:

  • HypoBewust is een cursus voor mensen die hypo's niet goed voelen. 
  • Met de cursus leer je beter letten op tekens van je lichaam. 
  • Voel je hypo's niet goed? Praat erover met je zorgverlener. Misschien is de cursus HypoBewust iets voor jou. 

Wat is de cursus HypoBewust? 

Hypobewust is een cursus voor mensen met diabetes die veel hypo's hebben. De cursus duurt 4 weken. In die periode heb je 3 bijeenkomsten met een groep. Ook doe je online opdrachten. Tijdens de cursus krijg je hulp van een psycholoog en een diabetesverpleegkundige of arts. 

Voor wie is HypoBewust bedoeld? 

HypoBewust helpt mensen die veel last hebben van hypo's. De cursus is bedoeld voor mensen met diabetes type 1 en mensen met diabetes type 2 die insuline gebruiken. Iedereen die meedoet aan de cursus voelt hypo's niet goed aankomen. Sommige mensen zijn in het ziekenhuis gekomen door een gevaarlijke, lage bloedglucose.

Wat is het doel van de cursus? 

Met de cursus Hypobewust leren mensen om beter te letten op tekens van hun lichaam. Na de cursus voelen de meeste deelnemers hypo's beter aankomen. Ook maken ze zich minder zorgen om lage bloedglucoses. En ze hebben veel minder hypo's. Deelnemers hebben 35% minder hypo's waarbij ze hulp nodig hebben van andere mensen.

Aanmelden voor HypoBewust 

Je kan je niet zelf aanmelden voor de cursus HypoBewust. Voel je gevaarlijke hypo's niet goed? Praat hier dan over met je zorgverlener. Die kan je aanmelden voor de cursus HypoBewust. De cursus wordt gegeven in meerdere ziekenhuizen in Nederland. De kans is groot dat je bij jou in de buurt terecht kunt. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Giesje Nefs - medisch psycholoog, Radboudumc

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 maart 2023

Lees meer over Psychische zorg

Volgend artikel