Psychische gezondheid

Antidepressiva bij diabetes

Bij diabetes kan je last krijgen van een depressieve stoornis of angststoornis. Soms gebruik je daarom antidepressiva. Wat zijn dit? En hoe hebben antidepressiva invloed op je diabetes?

In het kort:

  • Antidepressiva zijn medicijnen die je kunnen helpen om je beter te voelen. 
  • Deze medicijnen krijg je vaak als je last hebt van een ernstige depressieve stoornis of angststoornis. 
  • Je krijgt niet zomaar antidepressiva. Een arts schrijft deze medicijnen alleen voor bij erge psychische klachten. 
  • Sommige antidepressiva kunnen invloed hebben op je bloedglucose. Het is belangrijk goed op je glucosewaarden te letten als je deze medicijnen neemt. Overleg altijd met je zorgverlener. 

Wat zijn antidepressiva? 

Antidepressiva zijn medicijnen die je kunnen helpen om je beter te voelen. Mensen met een depressieve stoornis gebruiken soms antidepressiva. Maar je kan ze ook gebruiken als je erg last hebt van angst.

Hoe werken antidepressiva? 

Antidepressiva hebben invloed op je hersenen. Hoe dit precies werkt, dat weten we niet. In je hersenen zitten verschillende stofjes die bepalen hoe je je voelt. Antidepressiva zorgen dat je meer van sommige stofjes krijgt. Hierdoor ga je je anders voelen. Antidepressieve medicijnen kunnen je bijvoorbeeld minder somber of angstig maken. Iedere soort antidepressiva werkt anders. Iedere soort beïnvloedt de bloedglucose ook anders.

Wanneer krijg je antidepressiva? 

Je krijgt niet zomaar antidepressieve medicijnen. Voel je je soms wat somber of angstig? Dan heb je niet meteen antidepressiva nodig. Soms helpt het al om te praten met mensen om je heen of met een psycholoog. Blijven je klachten langer? Dan kan een arts antidepressiva voorschrijven. Die bepaalt ook hoeveel van deze medicijnen jij nodig hebt.

Antidepressiva en diabetes 

Mensen met diabetes hebben vaker last van depressieve gevoelens of angst. Het kan zijn dat je daarom antidepressiva nodig hebt. Dit helpt je om je beter te voelen. Antidepressieve medicijnen kunnen invloed hebben op je bloedglucosewaarden. Je moet daarom niet zomaar beginnen aan antidepressiva. Het is belangrijk dat je goed overlegt met je zorgverleners. Ook kan het nodig zijn om vaker te prikken, om je glucosewaarden te controleren. > Bekijk wat de invloed van antidepressiva is op de bloedglucose.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Giesje Nefs - medisch psycholoog, Radboudumc

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 maart 2023