Psychische gezondheid

Wat doet een psycholoog?

Soms zorgt diabetes voor negatieve gevoelens. Je voelt je bijvoorbeeld verdrietig, angstig, somber of boos. Praten met een psycholoog kan dan helpen.

In het kort:

  • Een psycholoog onderzoekt hoe je denkt en wat je voelt. En wat je doet door je gedachten en gevoelens. 
  • Je gaat naar een psycholoog als je psychische klachten hebt. Je hebt bijvoorbeeld veel last van vervelende gevoelens. 
  • Met een psycholoog zoek je manieren om minder last te hebben van je psychische klachten.

Wat is een medisch psycholoog? 

Heb je diabetes en psychische klachten? Dan kan je zorgverlener je doorsturen naar een medisch psycholoog. Dit is een psycholoog die veel weet van psychische klachten bij mensen met een lichamelijke aandoening. Een medisch psycholoog onderzoekt hoe je denkt en wat je voelt. En ook wat je doet door je gedachten en gevoelens. Een medisch psycholoog helpt je vaak door met je te praten over je problemen. Samen zoek je manieren om minder last te hebben van je psychische klachten. 

Waarom ga je naar een psycholoog? 

Je komt vaak niet zomaar bij een psycholoog. Meestal is er iets aan de hand. Dit zijn redenen om naar een psycholoog te gaan:

  • Je hebt veel last van vervelende gevoelens. Je voelt je vaak somber, verdrietig of erg boos. 
  • Je vindt het moeilijk om goed voor je diabetes te zorgen. Je meet je bloedglucose bijvoorbeeld minder vaak dan je zou willen. Of je geeft jezelf te weinig insuline. 
  • Je hebt het gevoel dat je niets goed doet. Je doet erg je best, maar hebt toch veel hoge en lage bloedglucose. 

Wat doet een psycholoog? 

Heb je een eerste gesprek bij een psycholoog? Dan praat je vaak vooral over je klachten. Een psycholoog wil zo goed mogelijk weten waar je last van hebt. Na dit gesprek kijkt een psycholoog samen met jou welke behandeling past bij jou en je klachten. Meestal heb je meerdere gesprekken met je psycholoog. Deze werkt op een manier die bij jou past. De gesprekken kunnen bijvoorbeeld gaan volgens de aanpak van cognitieve gedragstherapie of Acceptance & Commitment Therapie. Zo leer je meer over je eigen gedrag. 

Speciale trainingen en cursussen 

Voor mensen met diabetes zijn er ook speciale trainingen en cursussen. Deze helpen je beter om te gaan met je ziekte. Een psycholoog of iemand van je diabetesteam kan je adviseren om zo'n cursus te volgen en kan je meer vertellen over hoe een training of cursus jou kan helpen. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Giesje Nefs - medisch psycholoog, Radboudumc

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 maart 2023

Lees meer over Psychische zorg

Volgend artikel