Psychische gezondheid

Beter gestemd met diabetes

Met diabetes heb je meer kans op depressieve gevoelens. Beter gestemd met diabetes is een online cursus die je daarbij kan helpen. Hoe werkt dit?

In het kort:

  • Heb je last van depressieve gevoelens? Dan kan Betergestemd met diabetes je helpen. 
  • Betergestemd met diabetes is een online cursus. Je krijgt opdrachten via internet en hebt via e-mail contact met een psycholoog. 
  • De cursus helpt je omgaan met vervelende gevoelens en stress over je diabetes. 

Wat is Beter gestemd met diabetes? 

Beter gestemd met diabetes is een online cursus. Het helpt je om beter om te gaan met depressieve gevoelens door je diabetes. Je volgt een online programma dat 8 tot 10 weken duurt. Iedere week krijg je teksten om te lezen en filmpjes om te kijken. Je ziet bijvoorbeeld ervaringen van andere mensen met diabetes. Ook doe je oefeningen via internet. En je praat via e-mail en telefoon met een psycholoog.  

Voor wie is deze cursus bedoeld? 

Diabetes kan voelen als een zware last. Ben je vaak somber, boos of verdrietig door je diabetes? Dan heb je misschien last van depressieve gevoelens. In dat geval kan Beter gestemd met diabetes helpen. Iedereen met diabetes die last heeft van depressieve gevoelens kan meedoen. Denk je dat Beter gestemd met diabetes iets voor jou is? Bespreek dit dan met je zorgverlener. Die kan je verder helpen. 

Wat merk ik als ik meedoe? 

Het doel van de cursus is dat je je beter gaat voelen. Je leert hoe je omgaat met een ziekte die niet meer overgaat. Zit je beter in je vel? Dan merk je dit vaak ook aan je diabetes. Je bloedglucosewaarden kunnen verbeteren. Het wordt makkelijker om dagelijks goed voor je diabetes te zorgen. 

Je diabetes gaat iedere dag en overal met je mee. Leven met diabetes is voor iedereen anders, maar bij iedereen heeft diabetes invloed op de kwaliteit van leven.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Giesje Nefs - medisch psycholoog, Radboudumc

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 maart 2023

Lees meer over Psychische zorg

Volgend artikel