Leefstijl en voeding

Gezonde leefstijl bij diabetes type 1

Een gezonde leefstijl kan veel doen voor je diabetes type 1. Je kunt betere bloedglucosewaarden krijgen, en minder insuline nodig hebben. Hoe zit dit?

In het kort

  • Je hebt zelf ook invloed op je diabetes type 1. 
  • Een gezonde leefstijl kan ervoor zorgen dat je bloedwaarden meer in evenwicht blijven. En dat je minder insuline nodig hebt. 
  • Regelmatig sporten kan zelfs tot gevolg hebben dat je flink minder insuline nodig hebt. 
  • Heb je een gezonde leefstijl en merk je weinig verschil? Het kan toch positieve invloed hebben als je wat ouder wordt, zoals minder complicaties. 
  • Overleg altijd met je zorgverlener als je wilt overschakelen naar een gezonde leefstijl.

Je hebt zelf ook invloed

Diabetes type 1 is een ziekte waarvoor nog geen oplossing is. Je hebt het je hele leven. Dat betekent dat je vaak bezig bent met het afstemmen van je insuline op wat je eet en wat je doet. Maar je hebt zelf ook invloed op je diabetes. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een gezonde leefstijl je bloedglucosewaarden kunnen verbeteren.

Bekijk de video op https://api.diabetes.nl/oembed?url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F831766572%3Fshare%3Dcopy&signature=c3705c2c35dca6c11e2a82336746b93fd7e6430fcd0d56f89afee7fd5e0e9d4f

Betere bloedglucosewaarden

Gezonde keuzes maken in eten helpt enorm, en genoeg bewegen ook. Dat kan met sporten, wandelen of fietsen. Als je langere tijd een gezonde leefstijl hebt, zul je vaak zien dat dit een goede invloed heeft op je bloedglucosewaarden. Deze blijven meer in evenwicht. Dat kan betekenen dat je minder insuline nodig hebt. Je kans op complicaties kan ook kleiner worden, zoals problemen met je ogen, voeten of nieren.

Sporten 

Houd je van sporten? Het is meer puzzelen met je eten en je insuline, maar je krijgt er veel voor terug. Sporten maakt je meer gevoelig voor insuline. Het vermindert ook je behoefte aan insuline. Soms heb je maar de helft van je insuline nodig. De invloed van sporten kan wel 24 uur duren. Sport je regelmatig, een paar keer per week? Dan blijft je behoefte aan insuline vaak een stuk lager dan toen je nog niet sportte. > Bekijk meer over sporten met diabetes

Gezonde leefstijl = cadeau aan jezelf 

Een gezonde leefstijl werkt positief op je hele leven, niet alleen je diabetes. Je krijgt vaak een gezonder gewicht, waardoor je je fitter voelt. En als je je goed voelt, kun je stress meestal beter aan. Je kunt ook merken dat je beter slaapt.  
Je hebt ook minder kans op: 

  • depressie (=somberheid) 
  • dementie 
  • hartvaatziekten en kanker 
  • te vroeg overlijden door een ongezonde leefstijl

En als het niet helpt? 

Soms kun je je best doen om gezond te leven, maar merk je weinig resultaat. Bijvoorbeeld als je ook andere ziekteproblemen hebt, bijvoorbeeld met je schildklier. Dan lijkt het alsof een gezonde leefstijl helemaal niet helpt. Maar nu gezond leven kan in de toekomst ervoor zorgen dat je niet nog meer insuline moet gaan spuiten. En dat je geen (of minder) complicaties krijgt. Gezond leven is dus zeker de moeite waard.

Hoge bloedglucosewaarden 

Heb je regelmatig last van hoge bloedglucosewaarden? Dan kan het helpen om minder koolhydraten te eten. Of om over te stappen naar eten en drinken met een lage glykemische index. Hierdoor krijg je minder hoge pieken in je glucose. Je hebt dan minder insuline nodig. De kans op te lage bloedglucosewaarden wordt ook kleiner.   

Belangrijk: overleg altijd met je zorgverlener als je wilt overschakelen naar een gezonde leefstijl!

Ontdek jouw manier om gezonder te leven

Benieuwd hoe je gezonder kan leven? Ontdek het met het Leefstijlkompas van de Diabetesvereniging Nederland!

Meer informatie over het Leefstijlkompas op de website van DVN

Leefstijl veranderen: waarom?

Podcast over wat een gezonde leefstijl kan veranderen in je leven met diabetes. Gesprek tussen Bas van de Goor, directeur van de Bas van de Goor Foundation, en Iris de Vries, huisarts en voorzitter van de vereniging Arts en Leefstijl.

Ga naar deze podcast op Spotify

Praat mee over beweging

Dit zijn de laatste gesprekken over beweging

Bekijk de groep beweging

Artikel met medewerking van:

  • dr. Mariska Brinkers - huisarts en kaderarts diabetes

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 5 april 2023

Lees meer over Leefstijl

Volgend artikel