Leefstijl en voeding

Cursussen gezonde leefstijl bij type 2 en prediabetes

Een gezonde leefstijl kan je leven veranderen als je diabetes type 2 hebt, of grote kans hierop. Er zijn veel cursussen die je hierbij helpen. De meeste cursussen zijn gratis als de huisarts je doorverwijst (= doorstuurt). Bekijk hier het overzicht van de cursussen.

In het kort

  • Een gezonde leefstijl heeft grote positieve invloed op diabetes type 2. Heb je nog geen diabetes type 2, dan wordt de kans kleiner dat je het krijgt.
  • Je kunt dan vaak je bloedsuikers beter onder controle houden en je verliest gewicht. 
  • Je hebt ook minder medicijnen of insuline nodig. Of je kunt er zelfs mee stoppen. 
  • Er zijn cursussen die je helpen om gezonder te leven en om het vol te houden. 
  • Een overzicht van deze cursussen vind je hier. Je huisarts of andere zorgverlener kan ook informatie geven. 

Gezonder worden, het kan 

Een gezonde leefstijl gaat om: gezond eten en drinken, en genoeg beweging, slaap en ontspanning. Zo kun je je bloedsuiker beter onder controle houden en verlies je gewicht. Je gaat je beter voelen, en vaak heb je minder medicijnen nodig. Het kan ook zijn dat je helemaal geen medicijnen of insuline meer nodig hebt. Je klachten zijn verdwenen. Dit heet diabetes omkeren. Met een gezonde leefstijl kun je jezelf dus enorm helpen. > Bekijk meer over diabetes type 2 omkeren

Overzicht cursussen diabetes type 2 en prediabetes

Gezonder leven is best een uitdaging. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn cursussen die je helpen om gezonder te leven en om het vol te houden. Als je diabetes type 2 hebt, en ook als je meer kans hebt om diabetes type 2 te krijgen, zoals bij prediabetes. Cursussen over gezonder leven heten ook wel 'gecombineerde leefstijlinterventies'. De cursussen in dit overzicht staan bekend om hun goede resultaten. 

Wil je aan een cursus meedoen? 

Bespreek dit eerst met je huisarts of de praktijkondersteuner, of de diabetesverpleegkundige. Zij kennen de cursussen en hebben meer informatie. Zo kun je een cursus kiezen die bij je past en die bij jou in de buurt is. De meeste cursussen zijn gratis als je zorgverlener je doorverwijst (doorstuurt) naar deze cursus. 

Ik wil liever zelf aan de slag 

Wil je geen cursus volgen, maar wel meer bewegen en gezonder eten? De huisarts kan je dan doorsturen naar een diëtist of fysiotherapeut. > Bekijk meer informatie over het werk van een diëtist

Artikel met medewerking van:

  • dr. Mariska Brinkers - huisarts en kaderarts diabetes

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 6 april 2023

Lees meer over Leefstijl

Volgend artikel