Diabetes type 1

Andere lichamelijke problemen bij diabetes type 1

Diabetes type 1 gaat vaak samen met meer lichamelijke klachten. Sommige zijn bekend als complicaties van diabetes. Maar ook andere problemen komen vaker voor.

In het kort  

  • Mensen met diabetes type 1 hebben vaak ook andere problemen in het lichaam.
  • Verschillende aandoeningen komen duidelijk door diabetes. Ze worden vaak complicaties van diabetes genoemd.
  • Ook sommige andere problemen komen vaker voor bij diabetes type 1. Zoals problemen met de huid doordat je insuline spuit.
  • Bij diabetes type 1 is er meer kans op andere auto-immuunaandoeningen. Die hebben te maken met het afweersysteem. Zoals coeliakie. 

Vaak ook andere lichamelijke klachten 

Mensen met diabetes type 1 krijgen soms ook andere aandoeningen. Een aantal problemen komt vaak voor. Bijvoorbeeld slechter zien of problemen met voeten. Dat komt omdat diabetes type 1 het lichaam kan beschadigen. Aandoeningen die duidelijk te maken hebben met diabetes, heten ook wel complicaties van diabetes. Maar ook andere klachten komen vaker voor bij diabetes. Ze komen niet altijd direct door diabetes.

Bloedvaten en zenuwen 

Bij diabetes type 1 is behandeling nodig om een hoge bloedsuiker te verlagen. Maar dit lukt niet altijd goed. Ons lichaam kan slecht tegen veel glucose in het bloed. Vooral bloedvaten en zenuwen hebben kans op schade door hoge bloedglucosewaarden. Ze werken dan niet meer goed. Hoge bloedsuikers zorgen er ook voor dat je eerder problemen door infecties krijgt.

Aandoeningen die vaak voorkomen bij diabetes heten complicaties van diabetes.

Complicaties die vaak voorkomen 

Deze lichamelijke aandoeningen komen vaak voor bij diabetes: 

  • slechter zien
  • problemen met nieren
  • hartklachten
  • problemen met voeten
  • seksuele klachten, zoals erectieproblemen 

Wie loopt risico? 

Niet iedereen met diabetes type 1 krijgt ook nog andere lichamelijke aandoeningen. Sommige mensen worden zonder problemen oud met diabetes. Of ze krijgen alleen lichte klachten. Andere mensen met diabetes hebben meer pech. Ze krijgen wel ergere problemen, of meer dan 1 complicatie. Soms gebeurt dit al op jonge leeftijd, zonder duidelijke verklaring. Het is ook niet goed te voorspellen wie complicaties krijgt. En ook niet welke aandoeningen iemand misschien krijgt. Erfelijke aanleg heeft er ook mee te maken. Van een aantal dingen is bekend dat ze het risico op complicaties groter maken, zoals: 

  • vaak hoge bloedglucosewaarden
  • hoge bloeddruk
  • te hoog cholesterol 

Minder bekende aandoeningen bij diabetes type 1 

Er zijn ook nog andere aandoeningen die vaker voorkomen bij mensen met diabetes type 1. Maar je denkt hierbij niet meteen aan diabetes als oorzaak. Deze klachten komen ook zeker niet altijd door diabetes. Maar diabetes heeft er soms wel mee te maken. Bijvoorbeeld: 

  • Slechter horen. Dit kan komen door beschadigde bloedvaten en zenuwen in je oor.
  • Problemen met maag en darmen. Dit heeft te maken met beschadigde zenuwen. Na het eten gaat de voeding door je maag en darmen. Hiervoor maken je maag en darmen bewegingen. Je zenuwen besturen deze bewegingen. Als dit niet goed gaat, krijg je klachten. Daarover zie je meer bij neuropathie, zenuwschade.

Meer kans op andere auto-immuunziekten 

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. We noemen dit ook een auto-immuunaandoening. Je hebt bij diabetes type 1 ook meer kans op andere auto-immuunaandoeningen. Bijvoorbeeld coeliakie, dan kun je niet tegen gluten. Of schildklierproblemen.

Vaker problemen met gewrichten 

Mensen met diabetes type 1 hebben soms problemen met hun gewrichten. Dit zijn verbindingen tussen 2 botten. De gewrichten bewegen dan minder soepel. Dit heeft te maken met je bindweefsel. Dit is een soort stevige huid, maar dan binnenin je lichaam. Het houdt onderdelen van je lichaam bij elkaar. Bindweefsel zit bijvoorbeeld rond gewrichten, pezen en botten. Het bindweefsel kan door diabetes harder worden. Het is minder soepel. 

Bekende klachten van gewrichten 

Als je bindweefsel minder soepel is, kun je hier last van krijgen. Je krijgt bijvoorbeeld pijn aan je schouder of handen. Of je hebt stijve handen en vingers. Dit noemen we gewrichtsklachten. Deze aandoeningen komen vaker dan gemiddeld voor bij diabetes type 1: 

  • Je gewrichten bewegen minder goed. Hiervoor wordt vaak de Engelse naam gebruikt: limited joint mobility.
  • De ziekte van Dupuytren. Je krijgt harde knobbels in het bindweefsel van je hand en vingers. Dit kan pijn doen.
  • Frozen shoulder. Je kunt je schouder moeilijk bewegen. Dit kan veel pijn doen. 
  • Carpaal tunnel syndroom. Het bindweefsel in je pols drukt op een zenuw, en dit doet pijn.

Wat kun je doen tegen complicaties? 

Andere aandoeningen bij diabetes type 1 zijn niet altijd tegen te houden. Soms zijn ze te voorkomen, soms kun je er niets aan doen. Maar de kans op problemen is wel kleiner als je bloedglucoses zoveel mogelijk in evenwicht zijn. De kans is gemiddeld ook kleiner als je zo gezond mogelijk leeft. Heb je al complicaties van diabetes? Ook dan is gezond leven de moeite waard. Bijvoorbeeld goede keuzes maken met voeding en bewegen. Complicaties geven dan soms minder last. Of ze worden minder snel erger. 

Hoe leef je gezond met diabetes? Welke kleine dingen maken al veel verschil? > Bekijk de tips voor gezond leven

Praat mee over medische gevolgen van diabetes

Dit zijn de laatste gesprekken over medische gevolgen van diabetes

Bekijk de groep medische gevolgen van diabetes

Artikel met medewerking van:

  • dr. Sarah Siegelaar - internist-endocrinoloog, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 30 maart 2023

Lees meer over Diabetes type 1 en andere aandoeningen

Volgend artikel