Diabetes dichtbij

Hoe zorg je voor iemand met diabetes?

Als je voor iemand met diabetes zorgt, dan is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Dan kun je het beste helpen. 

In het kort 

  • Je herkent de symptomen van een hypo en een hyper en weet wat je moet doen. 
  • Bij een afspraak met de zorgverlener: schrijf voor de afspraak alle vragen op die jij en je naaste hebben. 
  • Heeft je naaste een glucosemeter? Het is belangrijk dat je weet hoe deze werkt. 
  • Je weet hoe je insuline moet geven, of welke medicijnen nodig zijn. In een noodgeval weet je waar je de glucagon kunt vinden in huis. 
  • Je kunt je naaste helpen met goede voeding, genoeg beweging en weinig stress. Hiermee is de diabetes beter onder controle te houden.

Goed weten wat diabetes is

Het is belangrijk dat je de symptomen van diabetes kent en weet welke klachten er kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld: je herkent een hypo (lage bloedglucosewaarde) of een hyper (hoge bloedglucosewaarde) en je weet wat je dan moet doen. Heeft je naaste met diabetes ook voetproblemen? Controleer dan elke dag de voeten op wondjes of blaren. 

Afspraken met de zorgverlener 

Je kunt er ook op letten wanneer de afspraak is met de zorgverlener. Voor de afspraak kun je dan alle vragen opschrijven die jullie hebben. Meegaan kan zeker ook, dat is vaak fijner voor je naaste dan alleen gaan. 

Glucosemeter en medicijnen 

Als het nodig is, kun je helpen met het controleren van de bloedglucosewaarde. Heeft jouw naaste een glucosesensor? Dan is het goed als je weet hoe deze meter werkt, dus dat je begrijpt wat de cijfers en pijltjes op het scherm betekenen. Je kunt ook de voorraad medicijnen of insuline bijhouden. Zo is altijd duidelijk wanneer het tijd is om nieuwe insuline of medicijnen te bestellen. 

Voor een noodgeval 

Het is verstandig om informatie bij je te hebben over de soorten insuline en medicijnen van je naaste. Het helpt ook als je weet hoe je insuline of medicijnen moet geven, als het nodig is. Ook het telefoonnummer van de zorgverlener kun je goed gebruiken in een noodgeval. Zorg ook dat je weet waar je glucagon kunt vinden. Die heb je nodig als je naaste een flinke hypo krijgt.

Voeding

Voeding is heel belangrijk bij diabetes. Er is veel aandacht voor koolhydraten omdat die invloed hebben op de bloedsuikerwaarde. Het kan handig zijn om te tellen hoeveel koolhydraten iemand binnenkrijgt. Een diëtist kan ook veel vertellen over de werking van voeding en hoe je gezond eten kunt klaarmaken.

Bewegen

Ontdek welke beweging je naaste prettig vindt, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Bewegen is een gezonde manier om de bloedglucosewaarde onder controle te houden, en om gewicht te verliezen. Het helpt ook om minder stress te ervaren. Natuurlijk geldt hier: samen bewegen is leuker dan alleen. Dat maakt het voor je naaste iets eenvoudiger om het bewegen vol te houden.

Minder stress ervaren

Leven met diabetes kan best lastig zijn. Dan is het fijn als je naaste weet dat je luistert naar zorgen en gevoelens. Goed omgaan met stress is heel belangrijk. Stress kan namelijk de manier veranderen waarop het lichaam reageert op insuline. Er zijn veel manieren om minder stress te ervaren. Voorbeelden zijn yoga, mindfulness, en oefeningen voor diepe ademhaling. Je kunt ook ontspannen van een leuke hobby. Tekenen, muziek maken of luisteren, puzzelen, tuinieren. Wat past bij jou?

Is er meer aan de hand? 

Merk je als mantelzorger dat je naaste langere tijd erg somber of angstig is? Dan is het verstandig om advies te vragen van de zorgverlener. Er is veel hulp om te leren omgaan met diabetes > Bekijk meer informatie over psychische zorg

Artikel met medewerking van:

  • de redactie van diabetes.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 december 2023

Lees meer over Voor mantelzorgers

Volgend artikel