Diabetes dichtbij

Wat als je kind de diagnose diabetes krijgt?

 Als je kind diabetes krijgt, verandert er veel in jullie leven. Het is voor het hele gezin een grote aanpassing. Wat gebeurt er allemaal na de diagnose? En hoe kun je je kind helpen? 

In het kort

  • Diabetes is een ziekte die het dagelijks leven in je gezin verandert. Hoe jij en je partner ermee omgaan heeft veel invloed op je kind.
  • Het diabetesbehandelteam helpt jullie de eerste weken om met de ziekte om te gaan. Eerst zal het vooral gericht zijn op controle van de glucosewaarden en toediening van insuline.
  • De behandeling van diabetes kost tijd en aandacht. Het is belangrijk dat je je kind in deze overgang helpt. Maar je kind kan ook veel zelf.
  • Als de eerste weken voorbij zijn is het belangrijk om meer te leren over het dagelijkse leven met diabetes. Verdiep je bijvoorbeeld in beweging, voeding en bijvoorbeeld school.

Meestal hebben kinderen diabetes type 1 

Diabetes is een ziekte waarbij er te weinig insuline in het lichaam zit. Het lichaam van je kind kan de bloedsuiker hierdoor niet meer zelf regelen. Een verkeerde bloedglucosespiegel is ongezond voor je kind. Daarom is behandeling belangrijk. Er zijn verschillende typen diabetes. Kinderen hebben bijna altijd diabetes type 1. Lees meer Over diabetes type 1. 

Wat gebeurt er na de diagnose? 

Je kind wordt in het ziekenhuis direct door een diabetesbehandelteam opgevangen. In dit team zitten allerlei specialisten, zoals een kinderarts, een internist, een diabetesverpleegkundige en een psycholoog. Ze weten precies wat er eerst moet gebeuren en wat er later kan en ze plannen alle afspraken in. Belangrijk is dat er direct met de toediening van insuline wordt gestart. Daar zal de zorg eerst op gericht zijn. Ouders en kind worden over het algemeen zeer goed opgevangen en in alle stappen ondersteund. Maar belangrijk is het ook om zelf kennis op te doen en vragen te stellen. Bekijk meer over de Behandeling van diabetes type 1

Wat gebeurt er in de weken na de diagnose? 

Je kind kan al snel weer mee naar huis als het zich beter voelt en het lukt goed met de insuline toediening. Dan komt de periode van het wennen. Wennen aan de andere dagindeling, de controles en het toedienen van de insuline. Je zult hier al snel een ritme in krijgen. Diabetes is wel elke dag anders. Er zijn heel veel factoren die invloed hebben op de bloedglucosewaarden. De ziekte kan onvoorspelbaar zijn. Vraag je behandelaar altijd om hulp als het jullie moeite kost om de waarden goed te houden.  

Dagelijks leven met diabetes 

Er komt ook een moment dat je kind weer naar school gaat. Of naar de kinderopvang. Ook zal het weer gaan sporten of naar een kinderfeestje gaan. Autorijden, studeren, vakantiebaantje, uitgaan met vrienden. Het zijn allemaal dingen die weer gaan spelen. Ook is het goed om meer te weten over voeding, leefstijl en beweging en de invloed hiervan op de ziekte. Bekijk meer op Dagelijks leven met diabetes type 1

Hulp bij de behandeling 

Diabetes maakt het dagelijkse leven van een kind heel anders. Dat is moeilijk. Je kind moet de hele dag door op de bloedglucose letten. En insuline spuiten om te zorgen dat de bloedsuiker niet te laag of te hoog wordt. De behandeling van diabetes kost tijd en aandacht. Je kind heeft je hulp nodig. Hoeveel hulp is afhankelijk van zijn of haar leeftijd. Zeker in het begin moet je veel samen doen en uitzoeken. > Bekijk Wat kan je kind met diabetes zelf

Zorgen om je kind 

Waarschijnlijk maak je je veel zorgen over je kind sinds de diagnose. Of je zit met veel vragen. Het is belangrijk dat je hierover praat.  Door met je partner, andere ouders of een zorgverlener in gesprek te gaan over diabetes, leer je de uitdagingen voor je kind beter begrijpen. Ook is het goed om veel te weten over de ziekte. Meer kennis zorgt er soms ook voor dat je je minder zorgen maakt. Bekijk ook Ouders zijn van een kind met diabetes

Zorgen om je gezin 

Het is ook belangrijk om er in je gezin over te praten. Ook voor broers en zussen verandert er veel. Ze kunnen zich zorgen maken. Sommige kinderen worden angstig of voelen zich buitengesloten, of niet meer belangrijk. Het is belangrijk om jezelf, je partner en de andere kinderen in het gezin niet te vergeten in de zorgen om je kind met diabetes. > Bekijk Hoe praat je over diabetes met je gezin

Ouders van kinderen met diabetes

Als je kind diabetes heeft, hoor je alles over spuitschema’s en insulinegevoeligheid. Maar wat doe je met kinderfeestjes? En wat vertel je in de klas? In deze groep ontmoet je andere ouders die deze situaties kennen. Bekijk hun ervaringen en tips, en stel je eigen vraag.

Bekijk de gespreksgroep

Artikel met medewerking van:

  • ervaringsdeskundigen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 18 december 2023

Lees meer over Voor ouders

Volgend artikel