Dagelijks leven

Seks en relaties met diabetes

Diabetes kan invloed hebben op je seksleven. Seksuele problemen bij diabetes komen helaas vaak voor. En je seksleven heeft ook invloed op je diabetes. 

In het kort 

  • Jouw diabetes heeft ook invloed op je relatie(s). 
  • Je partner moet ook met je diabetes om (kunnen) gaan. 
  • Je seksleven wordt beïnvloed door je diabetes. Het is goed om te weten wat er kan gebeuren. 
  • Je glucosewaarden gaan schommelen tijdens seks. Check ze wat vaker dan normaal. 

Diabetes en relaties 

Diabetes heeft vaak ook invloed op je relatie(s). Het is voor een partner even aanpassen om samen te leven met iemand met een chronische ziekte. Het is daarom fijn als je vanaf het begin helemaal jezelf kunt zijn. Voor je partner is het prettig om te weten wat diabetes voor jou betekent. Eerlijkheid vanaf het begin maakt het voor beiden makkelijker om met jouw diabetes om te gaan. Zoek eventueel hulp via je diabetesverpleegkundige als je tegen problemen in je relatie oploopt.  

De invloed van diabetes op seks 

Helaas heeft diabetes vaak invloed op je seksleven. Bij diabetes komen seksuele problemen voor. Dat hoeft jou niet te overkomen, maar toch is het goed om te weten wat er kan gebeuren. Hier lees je meer over seksuele problemen bij diabetes en ook over omgaan met seksuele problemen bij diabetes.

De invloed van seks op diabetes 

Seks zorgt er hoe dan ook voor dat je bloedglucosewaarden schommelen. Door de inspanning, spanning en ook door de hormonen die vrijkomen. Pas altijd op voor een hypo. Als je alarmen hebt op je glucosesensor dan krijg je automatisch een waarschuwing. Heb je dat niet, meet dan wat vaker je bloedglucosewaarden tijdens de seks. Misschien niet romantisch, maar wel belangrijk. 

Artikel met medewerking van:

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 11 mei 2023

Lees meer over Jongeren met diabetes

Volgend artikel