Dagelijks leven

Op reis met diabetes

Als je gaat reizen met diabetes is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Een checklist helpt daarbij. Bekijk alle adviezen voor een trip zonder zorgen. 

In het kort 

  • Bereid je goed voor als je een paar dagen van huis gaat. 
  • Vliegen met diabetes kan prima. Let wel op de regels voor medicijnen, de veiligheidscontrole en tijdsverschillen. 
  • Warm weer heeft invloed op je insulinebehoefte en op je medicijnen. Zorg dat je extra goed op je lichaam let bij een hoge temperatuur. 
  • Koud weer heeft ook invloed op je insulinebehoefte en op je medicijnen. Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten bij lage temperaturen. 

Goed voorbereid op reis 

Bereid je goed voor. Denk na over een oplossing als je je medicijnen of hulpmiddelen verliest of als ze worden gestolen. En denk na over een oplossing bij schade aan je hulpmiddelen. Houd rekening met ander weer. Warm of juist koud weer heeft invloed op je glucosewaarden en je medicijnen. Denk er ook aan om belangrijke papieren van de verzekering, medicijnen of hulpmiddelen mee te nemen. Lees meer in Reizen met diabetes.

Vliegen met diabetes 

Als je gaat reizen met het vliegtuig zijn er regels voor het vervoer van medicijnen. En je wilt natuurlijk ook graag zonder problemen door de veiligheidscontrole met je sensor of insulinepomp. Het is vaak beter om medicijnen in je handbagage mee te nemen. Niet alle medicijnen kunnen tegen de kou in de laadruimte van het vliegtuig. En bij vertraging heb je misschien behoefte aan je medicijnen. Er is veel om rekening mee te houden. Lees erover in Vliegen met diabetes

Warm weer op je bestemming 

Warmte zorgt ervoor dat insuline sneller wordt opgenomen in je bloed. Hoe snel dat is, is heel persoonlijk. Vaak is de behoefte aan insuline of andere diabetesmedicijnen minder in hoge temperaturen. Maar warm weer kan er ook voor zorgen dat je meer je behoefte hebt aan insuline. Bijvoorbeeld bij hittestress. Lees over hittestress, voetzorg en de zorg voor je medicijnen in Invloed van ander weer op je diabetes.

Koud weer en je insulinebehoefte 

Ook koud weer heeft invloed op hoe goed de insuline werkt in je lichaam. En bij heel koud weer is er een kans dat je bloedglucosemeter of sensor niet goed werkt. Het kan ook zijn dat je meter of sensor de verkeerde waarden aangeeft. Controleer je bloedglucosewaarden vaak. Met een vingerprik weet je altijd zeker dat je de echte waarden ziet. Er zijn nog meer dingen die anders zijn in de kou. > Bekijk Invloed van ander weer op je diabetes

Artikel met medewerking van:

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 3 april 2023

Lees meer over Jongeren met diabetes

Volgend artikel