Dagelijks leven

Naar een festival met diabetes

Een festival is een gave ervaring. Maar voor veel mensen ook een uitputtingsslag. Zeker als je diabetes hebt, moet je dus goed op jezelf passen. 

In het kort 

  • Een festival is voor iedereen vaak vermoeiend. Pas extra op jezelf als je diabetes hebt. 
  • Voor de veiligheidscontrole is een medische verklaring of een medisch paspoort handig. 
  • Let extra op met de combinatie van veel beweging, warmte of kou, en alcohol of drugs. 
  • Zorg voor reserve-hulpmiddelen en extra medicijnen voor diabetes. 
  • Maak goede afspraken met de mensen waarmee je naar het festival gaat. 

Door de veiligheidscontrole 

Door de veiligheidscontrole komen met je hulpmiddelen en medicijnen. Dat was in het verleden nog wel eens een uitdaging. Nu is dat op de grote festivals bijna nooit meer een probleem. De meeste veiligheidsmedewerkers weten wat diabetes is en wat je ervoor nodig hebt. Neem in ieder geval een medische verklaring of medisch paspoort mee. 

Drank, drugs en roken 

Alcohol is op een festival meestal makkelijk te krijgen. Drugs mag niet verkocht worden, maar is op festivals vaak wel aanwezig. Wees voorzichtig met de combinatie van veel bewegen, warmte of kou én alcohol of drugs. Bereid je goed voor met de adviezen uit Drank, drugs en diabetes.

Zorg voor ondersteuning 

Vertel de mensen waarmee je op het festival bent dat je diabetes hebt. Vertel ook wat ze moeten doen als je niet meer (goed) reageert. Bekijk bij aankomst op het festivalterrein waar de EHBO-posten zijn. Voel je je even wat minder lekker? Loop ook bij twijfel altijd even naar de EHBO. En laat iemand met je meelopen naar de EHBO-post. 

Zorg voor reserves

Als je een insulinepomp gebruikt, is het handig om ook je insulinepen mee te nemen. Denk ook aan een extra sensor en batterij, en extra insuline. Als je meer dagen naar een festival gaat, kun je informeren bij de organisatie of er plekken op het terrein zijn waar je spullen kan bewaren. 

Artikel met medewerking van:

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 17 april 2023

Lees meer over Jongeren met diabetes

Volgend artikel