Dagelijks leven

Drank, drugs en diabetes

Drank en drugs zijn bij diabetes een risico. De invloed op je bloedglucosewaarden is groot. En over andere gevolgen voor je diabetes is nog maar weinig bekend. Wees extra voorzichtig. 

In het kort 

  • Alcohol, roken en drugs zijn voor iedereen ongezond. 
  • De combinatie met diabetes is een extra risico. 
  • Alcohol, roken en drugs zorgen voor schommelende bloedglucosewaarden en vergroten de kans op complicaties. 
  • Bereid je goed voor als je alcohol drinkt of drugs gebruikt, zodat je zo weinig mogelijk risico hebt op problemen. 
  • Zorg er in ieder geval voor dat de mensen om je heen weten dat je diabetes hebt. 

Alcohol bij diabetes 

Als je alcohol drinkt, heeft je lever het heel druk met het afbreken van die alcohol. Je lever geeft dan geen glucose af als je een hypo krijgt. Ook zorgt alcohol ervoor dat je minder wakker bent. Je kunt vaak minder goed voor jezelf zorgen. Zorg er dus voor dat je je goed voorbereidt als je alcohol gaat drinken. Bekijk de tips en adviezen: 

Roken en diabetes 

Roken is slecht voor je lichaam. Ook als je geen diabetes hebt. Met diabetes is het effect extra groot. Je lichaam reageert niet goed op insuline. En je kans op complicaties neemt enorm toe. Diabetes en roken gaan niet goed samen. > Bekijk hier meer over diabetes en roken. Rook je en wil je graag stoppen? Kijk samen met je diabetesverpleegkundige welke mogelijkheden voor hulp er zijn. 

Drugs en diabetes 

Het blijft een lastig onderwerp. Je weet dat het niet handig is om drugs te gebruiken als je diabetes hebt. Drugs zijn in Nederland ook verboden. Wil je toch (soft)drugs gebruiken? Bereid je dan extra goed voor. Zorg er in ieder geval voor dat de mensen om je heen weten dat je diabetes hebt. Controleer je glucosewaarden vaker dan normaal. Hieronder lees je belangrijke adviezen. 

Artikel met medewerking van:

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 17 april 2023

Lees meer over Jongeren met diabetes

Volgend artikel