Dagelijks leven

Je eerste rijbewijs

Met diabetes mag je gewoon autorijden. Voor je rijlessen en theorie-examen hoef je nog niets te regelen. Voor je rijexamen en rijbewijsaanvraag wel.  

In het kort 

  • Met diabetes kun je net als iedereen gewoon starten met rijlessen en je theorie-examen doen. 
  • Voordat je rijexamen mag doen moet het CBR je rijgeschikt verklaren. Deze procedure van het CBR duurt meestal 4 tot 6 maanden. 
  • Autorijden met diabetes is een grote verantwoordelijkheid. Bereid je voor elke rit goed voor.  
  • Wil je beroepschauffeur worden? Ook dat kan met diabetes, maar denk wel goed na over de extra regels, keuringen en kosten daarvan. 

Ik wil rijlessen nemen 

Je kunt gewoon starten met rijlessen. Ook voor je theorie-examen hoef je niets speciaals te regelen als je diabetes hebt. Leer jezelf wel direct aan om je goed voor te bereiden voordat je achter het stuur gaat zitten. Hieronder vind je verschillende adviezen. En het is verstandig om je rijinstructeur te vertellen dat je diabetes hebt.  

Ik wil rijexamen doen 

Voordat je rijexamen mag doen moet het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) eerst een uitspraak doen over je rijgeschiktheid. Hiervoor doorloop je een aantal stappen. Houd rekening met een periode van 4 tot 6 maanden voor deze hele aanvraag. Begin dus op tijd met je aanvraag, zodat je niet hoeft te wachten als je toe bent aan je rijexamen en je rijbewijsaanvraag.

De kosten en de keuring 

Als je diabetes hebt, kost het aanvragen en verlengen van een rijbewijs niet alleen meer tijd, maar ook meer geld. Zeker als je nog een extra keuring moet laten uitvoeren, bijvoorbeeld bij de oogarts. Bij elkaar opgeteld kunnen de kosten van een keuring oplopen tot € 100. 

Een hypo achter het stuur 

Angst die veel mensen met diabetes hebben is het krijgen van een hypo achter het stuur. Het komt gelukkig niet heel vaak voor. Zeker niet meer met de huidige hulpmiddelen zoals de glucosesensor en de (hybrid) closed loop systemen. Je kunt ook veel doen om je goed op een autorit voor te bereiden. Gebeurt het toch en ontstaat er schade?  Dan heeft dat gevolgen. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je (tijdelijk) je rijbewijs kwijtraakt.

Wil je beroepschauffeur worden? 

Je kunt met diabetes beroepschauffeur worden. Zeker met de huidige hulpmiddelen zoals de glucosesensor en de (hybrid) closed loop systemen. Er zijn wel meer eisen, regels en keuringen dan bij een gewoon rijbewijs. Zet goed alle mogelijkheden en regels voor jezelf op een rij voordat je de stap neemt om beroepschauffeur te worden.

Artikel met medewerking van:

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 17 april 2023

Lees meer over Jongeren met diabetes

Volgend artikel