Dagelijks leven

Solliciteren en werken

Solliciteren is spannend. Daar komt extra spanning bij als je diabetes hebt. Voor sommige functies moet je vertellen over je diabetes. Heb je extra risico op een blijvende ziekte door je diabetes? Denk dan ook na over extra arbeidsverzekeringen. 

In het kort 

  • Solliciteren kan extra spannend zijn als je diabetes hebt. Bereid je gesprek goed voor. 
  • Bij sommige functies moet je vertellen dat je diabetes hebt. Bij andere hoeft het niet, maar het kan wel prettig zijn. 
  • Moet je je ziekmelden? Let er dan op dat er regels zijn, voor je werkgever en voor jou.  
  • Heb je door je diabetes meer kans op arbeidsongeschiktheid of problemen op je werk? Dan is het soms verstandig om je extra te verzekeren. 

Solliciteren is spannend 

Solliciteren is voor bijna iedereen spannend. Als je diabetes hebt, dan komt daar misschien meer spanning bij. Het is verstandig om alvast voor je eerste gesprek na te denken of je wilt vertellen dat je diabetes hebt. En bij sommige functies moet je vooraf erover vertellen. Lees meer op Solliciteren en diabetes.

Werken met diabetes 

Als het goed gaat met jou en je diabetes, dan heb je er ook minder last van tijdens je werk. Je kunt er dan voor kiezen er niet over te praten. Moet je regelmatig meten en insuline toedienen? Dan is het vaak fijn dat je werkgever en collega's weten wat je doet. Hun steun kan ook voor minder stress op je werk zorgen. 

In gesprek over diabetes 

Er zijn situaties die slecht zijn voor je diabetes. Samen met je werkgever zijn er dan vaak oplossingen te verzinnen. Soms helpt het om je werktijden te veranderen. Of om een eigen koelkastje voor je medicijnen neer te zetten. Ook samen met je bedrijfsarts kun je kijken naar manieren om je werk of werkplek te veranderen. Lees meer bij Werk en diabetes.

Ziekmelden op je werk 

Je werkgever mag niet vragen waarom je je ziekmeldt. Maar heb je een goede relatie met je werkgever? Dan is het wel fijn als de werkgever weet of je verwacht dat je kort of lang ziek bent. Je kunt er dan voor kiezen om te vertellen waarom je ziek thuisblijft. Bijvoorbeeld als je moet bijkomen van een hypo. Als je lange tijd ziek bent, krijg je te maken met Wet verbetering poortwachter of misschien de WIA. > Bekijk hier Ziek van je werk door diabetes.

Verzekeren en juridische hulp 

Heb je door je diabetes meer kans op arbeidsongeschiktheid of problemen op je werk? Dan kan het  verstandig zijn om je extra te verzekeren. Als je zelfstandig ondernemer wilt worden is een rechtsbijstandsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering verstandig. En als werknemer kun je bijvoorbeeld kiezen voor een inkomensverzekering. Bekijk Verzekeren en juridische hulp

Artikel met medewerking van:

  • Bert van Dam - adviseur re-integratie en loopbaanbegeleiding

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 3 april 2023

Lees meer over Jongeren met diabetes

Volgend artikel