Dagelijks leven

Tatoeages en piercings bij diabetes

Als je een tatoeage (tattoo) of piercing laat zetten, twijfel je misschien of dit kan met diabetes. Het kan vaak wel, maar soms is het niet verstandig. Waar moet je op letten?

In het kort

  • Bij diabetes heb je meer kans op ontstekingen, bijvoorbeeld bij een wondje. Een tatoeage of piercing is ook een soort wondje.
  • Het belangrijkste bij tatoeëren en piercen is de hygiëne. Dit betekent dat alles heel schoon moet gebeuren.
  • Een goede tatoeëerder of piercer geeft je informatie over de risico's. En uitleg over het verzorgen van je tatoeage of piercing.
  • Het helpt als je bloedglucosewaarden langere tijd zo goed mogelijk zijn. Een tattoo of piercing herstelt dan sneller. En het verkleint de kans op ontstekingen. 

Een tatoeage of piercing laten zetten

Bij een tatoeage worden kleine gaatjes gemaakt in je huid. Zo blijft de inkt goed zitten. Permanente make-up is ook een vorm van tatoeëren. Kort heet dit: PMU. Laat je een piercing zetten? Dan wordt met een naald een gaatje gemaakt in je huid. Daar kan de piercing doorheen. Je krijgt dus een soort wondje. Bij een piercing duurt het herstel van de wond langer dan bij een tatoeage. Als je diabetes hebt, herstellen wondjes vaak sowieso langzamer. En je hebt meer kans op een ontsteking. Daarom raden artsen het vaak af als je een tatoeage of piercing wil laten zetten. Wil je het toch? Bereid je dan goed voor. 

Waar moet je op letten bij een tatoeage of piercing?

De hygiëne is het belangrijkst bij een tatoeage of piercing. Dit betekent dat alles heel schoon moet gebeuren. De kans op een ontsteking wordt dan kleiner. Hier kun je op letten:

  • De tatoeëerder of piercer werkt in een schone ruimte. Je ziet bijvoorbeeld geen bloedvlekken of inktvlekken.
  • De tatoeëerder of piercer wast de handen, voordat deze de materialen voor de tatoeage of piercing klaarlegt.
  • Je huid wordt gedesinfecteerd voor het tatoeëren of piercen.
  • De naald komt uit een steriele verpakking. Dat betekent dat de verpakking goed dicht zit en nog niet eerder open is geweest. 

Een goede plek voor je tatoeage of piercing

Als je een tatoeage of piercing wil, let dan op de plek waar je deze laat zetten. Door diabetes genezen sommige plekken op je lichaam minder snel dan anderen. Op slecht doorbloede plekken, krijg je sneller een ontsteking. Bijvoorbeeld op je billen, schenen, enkels en voeten. Het is ook belangrijk dat je de plekken waar je normaal insuline spuit, vermijdt. Bijvoorbeeld je armen, buik of dijen. Een glucosesensor mag vaak ook niet op de plek van een tatoeage. Let hier dus ook op. 

Vraag om informatie aan je tatoeëerder of piercer

Een goede tatoeëerder of piercer moet jou altijd uitleg kunnen geven over de risico's. En over wat je na het laten tatoeëren of piercen moet doen om problemen met je tattoos of piercing te voorkomen. Krijg je hierover geen informatie? Vraag hier dan om. Dit kan het beste nog voordat iemand begin met tatoeëren of piercen. 

Minder risico's met de juiste voorbereiding

De risico's op problemen met je tatoeage of piercing zijn groter als je diabetes hebt. Daarom wordt een tatoeage of piercing vaak afgeraden. Je kunt de kans op problemen zelf kleiner maken. Het helpt als je bloedglucosewaarden al langere tijd zo goed mogelijk zijn. Ook is het belangrijk dat je geen tatoeage of piercing laat zetten als je huid geïrriteerd is. Bijvoorbeeld als je last hebt van bultjes of een zwelling. Laat je ook niet tatoeëren of piercen als je zwanger bent, of alcohol of drugs hebt gebruikt. 

Wat als er iets misgaat?

Als je ziek wordt na het zetten van een tatoeage of piercing, is het belangrijk om de huisarts te bellen. Ook als je koorts krijgt of de huid gaat ontsteken, bel je de huisarts. Deze kan je helpen met advies of medicijnen als dat nodig is. 

Artikel met medewerking van:

  • Leo van der Laan - deskundige infectiepreventie, Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 4 december 2023