Diabetes type 1

Hybrid closed loop-systemen

Bij een hybrid closed loop-systeem koppel je een glucosesensor aan een insulinepomp. De pomp berekent automatisch hoeveel insuline je nodig hebt. Hoe werkt dit? 

In het kort:

  • Een hybrid closed loop-systeem bestaat uit een glucosesensor, insulinepomp en algoritme. 
  • De glucosesensor meet je glucosewaarden en geeft dit door aan de pomp. 
  • Het algoritme is een digitaal programma in de pomp. Het leest je glucosewaarden en bepaalt hoeveel insuline je nodig hebt. 

Wat is een hybrid closed loop? 

Een hybrid closed loop is een combinatie van een continue glucosesensor en een insulinepomp. We noemen het ook wel een HCL-systeem. In het Nederlands kan je zeggen: een gesloten cirkel. Je spreekt dit uit op z'n Engels: loepen. Een hybrid closed loop-systeem bestaat uit 3 dingen: 

  • Een glucosesensor. Deze meet je glucosewaarde. Bekijk meer over glucosesensoren
  • Een insulinepomp. De pomp geeft insuline via een naaldje in je lichaam. Bekijk meer over de insulinepomp
  • Een algoritme. Dit is een digitaal programma in de pomp. Het leest je glucosewaarde en bepaalt hoeveel insuline je nodig hebt. Of dat je even geen insuline nodig hebt, bijvoorbeeld als je bloedsuiker te laag wordt. 
Een hybrid closed loop is een combinatie van een continue glucosesensor en een insulinepomp.

Waarom een HCL-systeem? 

Een hybrid closed loop neemt mensen met diabetes type 1 veel werk uit handen. Het systeem regelt veel zelf, bijvoorbeeld als je slaapt. Het wordt vaak makkelijker om je glucosewaarden te verbeteren. Het algoritme bepaalt heel precies hoeveel insuline je nodig hebt. En de pomp stopt met insuline geven bij een lage bloedglucosewaarde. 

(Hybrid) Closed Loop systemen

Steeds meer mensen zijn bezig met (Hybrid) Closed Loop systemen. Hoe werkt 'loopen' en hoe doen anderen dit? En hoe zit het met do-it-yourself (DIY) loopsystemen? Vraag het hier en vertel je eigen verhaal.

Bekijk de gespreksgroep

Volledig closed loop-systeem

Een HCL-systeem neemt niet alles van je over. Daarom noemen we het een hybride systeem. Een deel van de behandeling doet de insulinepomp en een deel doe je zelf. De pomp weet bijvoorbeeld niet uit zichzelf wat je eet en drinkt. Ga je iets eten of drinken met koolhydraten? Dan moet je dit invoeren op de pomp. Die geeft dan iets meer insuline. Zou het systeem alles zelf doen? Dan heet dit een volledig closed loop-systeem. Of kunstmatige alvleesklier.

Hoe start je met een HCL-systeem? 

Voor een hybrid closed loop heb je een continue glucosesensor nodig. Niet iedereen met diabetes type 1 krijgt deze glucosesensor vergoed van de verzekeraar. Daarom kan niet iedereen een HCL-systeem gebruiken. Heb je interesse in een hybrid closed loop? Bespreek dit dan met je behandelaar. Deze kan je vertellen of je in aanmerking komt voor vergoeding van het systeem. Krijg je een HCL? Dan vraagt je zorgverlener dit aan bij de leverancier. Je krijgt daarna veel uitleg over het systeem. En je stelt alles in samen met je zorgverlener.  

Artikel met medewerking van:

  • dr. Peter van Dijk - internist-endocrinoloog, UMC Groningen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 27 maart 2023

Lees meer over Behandeling van diabetes type 1

Volgend artikel