Diabetes type 1

Hybrid closed loop-systemen

Bij een hybrid closed loop-systeem koppel je een glucosesensor aan een insulinepomp. De pomp berekent automatisch hoeveel insuline je nodig hebt. Hoe werkt dit? 

In het kort:

  • Een hybrid closed loop-systeem bestaat uit een glucosesensor, insulinepomp en algoritme. 
  • De glucosesensor meet je glucosewaarden en geeft dit door aan de pomp. 
  • Het algoritme is een digitaal programma in de pomp. Het leest je glucosewaarden en bepaalt hoeveel insuline je nodig hebt. 

Wat is een hybrid closed loop? 

Sommige insulinepompen kunnen in contact staan met een glucosesensor. De pomp regelt dan voor een deel zelf de bloedsuiker. Een insulinepomp die verbonden is met een glucosesensor heeft een Engelse naam, een hybrid closed loop-systeem of kort HCL. Dit betekent een half-gesloten cirkel. Een hybrid closed loop-systeem bestaat uit 3 dingen: 

  • Een glucosesensor. Niet alle glucosesensoren zijn geschikt voor een hybrid closed loop.
  • Een insulinepomp. Niet alle pompen zijn hiervoor geschikt.
  • Een algoritme. Dit is een digitaal programma in de pomp of op je smartphone. Het is een soort slim computerprogramma. Veel algoritmes leren van jouw lichaam. 
Illustratie van hybrid closed loop

Hoe werkt een hybrid closed loop? 

De glucosesensor stuurt steeds glucosewaarden naar de computer van het systeem. Deze berekent op elk moment hoeveel insuline je nodig hebt. Of misschien even helemaal geen insuline. Bijvoorbeeld als je bloedsuiker te laag wordt. De pomp stopt dan tijdelijk met insuline geven. Je voorkomt hiermee veel hypo's. Het werkt ook tegen hypers, want de pomp geeft extra insuline als je bloedsuiker stijgt. Het systeem probeert dag en nacht de bloedsuiker in evenwicht te houden. Veel gebruikers hebben hierdoor betere glucosewaarden dan eerst.

Praat mee over (hybrid) closed loop systemen

Dit zijn de laatste gesprekken over (hybrid) closed loop systemen

Bekijk de groep (hybrid) closed loop systemen

Wat moet je zelf doen bij een HCL? 

Het hybrid closed loop-systeem regelt veel zelf. Bijvoorbeeld als je slaapt, en tussen maaltijden in. Maar je moet het systeem regelmatig informatie geven zodat het goed werkt. Je voert bijvoorbeeld zelf in hoeveel koolhydraten je ongeveer gaat eten of drinken. Het systeem past dan optijd de dosis insuline aan. Ga je sporten of flink bewegen? Dit voer je ook in. Het systeem weet dan dat je waarschijnlijk minder insuline nodig hebt. De streefwaarde is korte tijd iets hoger dan normaal. Dit voorkomt hypo's tijdens of na het sporten. 

Verschil met volledig closed loop-systeem

Een HCL-systeem neemt niet alles van je over. Daarom noemen we het een hybride systeem. Een deel van de behandeling doet de insulinepomp en een deel doe je zelf. Zou het systeem alles zelf doen? Dan heet dit een volledig closed loop-systeem. Of kunstmatige alvleesklier.

Vergoeding van hybrid closed loop 

Heb je recht op vergoeding van een continue glucosemeter? Je krijgt dan meestal ook een hybrid closed loop-systeem vergoed uit je zorgverzekering. Er zijn verschillende officiële HCL-systemen. Maar lang niet iedereen met diabetes type 1 krijgt een continue glucosemeter vergoed. Je krijgt dan ook geen vergoeding voor een hybrid closed loop-systeem. Sommige mensen maken daarom zelf een eigen hybrid closed loop. Ze gebruiken hiervoor openbare software. Dit heet een Open source APS-systeem, of DIY Closed loop (loopen).

Hoe start je met een HCL-systeem? 

Heb je interesse in een hybrid closed loop? Bespreek dit dan met je behandelaar. Krijg je een HCL? Dan vraagt je zorgverlener dit aan bij de leverancier. Je krijgt daarna veel uitleg over het systeem. En je stelt alles in samen met je zorgverlener. > Bekijk ook: Wie helpt mij om diabetestechnologie te leren gebruiken, en bij problemen?

Gesprekskaart Goed op weg met Diatech

Wil je meer weten over glucosesensoren en insulinepompen? Er is nu een online kaart met 9 onderwerpen over technologie. Je ziet er vragen en antwoorden. Deze kaart is ook handig voor een gesprek met je zorgverlener.

Bekijk het artikel

Artikel met medewerking van:

  • dr. Peter van Dijk - internist-endocrinoloog, UMC Groningen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 27 maart 2023

Lees meer over Behandeling van diabetes type 1

Volgend artikel