Diabetes type 1

Spuiten met een insulinepen

Insuline spuiten is nodig bij diabetes type 1. Dit kan met een insulinepen. Hoe werkt dit? En waar moet je op letten als je insuline spuit? 

In het kort:

 • Met een insulinepen spuit je insuline in je lichaam. 
 • Er zijn voorgevulde en navulbare insulinepennen. 
 • Je spuit insuline bijvoorbeeld in je buik, bil of bovenbeen. 
 • Het is belangrijk om voorzichtig en veilig te spuiten. Was je handen van tevoren en controleer de hoeveelheid insuline die je spuit. 

Hoe werkt een insulinepen? 

Een insulinepen is een spuit met insuline. Het lijkt een beetje op een grote vulpen. Aan een kant zit een naaldje. Aan de andere kant heeft de insulinepen vaak een knopje. Je prikt de pen met het naaldje in je huid. Daarna druk je op het knopje. Zo spuit je met de insulinepen insuline in je lichaam. Er zijn insulinepennen voor verschillende soorten insuline

Een insulinepen is een spuit met insuline. Het lijkt een beetje op een grote vulpen.

Soorten insulinepennen 

Er zijn twee soorten insulinepennen: 

 • De voorgevulde insulinepen. Deze insulinepen krijg je met insuline erin. Is de pen leeg? Dan gooi je hem weg. Je pakt een nieuwe insulinepen als je weer moet spuiten. 
 • De navulbare insulinepen. Je krijgt een lege insulinepen en een flesje insuline. Je doet de insuline zelf in de pen. Is de insuline in de pen op? Dan vul je de insulinepen met nieuwe insuline. Je gooit de insulinepen niet weg. Behalve als je hem moet vervangen na een paar jaar. Bijvoorbeeld als de insulinepen stukgaat. 

Op welke plek spuit je insuline? 

Insuline spuiten kan op verschillende plekken in je lichaam. Je kan bijvoorbeeld spuiten in je buik, bovenbeen, bil of arm. Het is belangrijk om de plek waarin je spuit te wisselen. Zo voorkom je vervelende littekens of spuitplekken. Dat zijn dikke, harde bulten op de plek waar je spuit. Let op: prik niet in je spieren. Dan neemt je lichaam de insuline te snel op. Ook doet het vaak meer pijn en krijg je blauwe plekken. Overleg met je zorgverlener welke plaats voor jou het beste is. 

Je insulinepen bewaren 

Heb je nog niet gespoten met een insulinepen? Dan bewaar je de pen of de losse insuline het beste in de koelkast. Is de insuline opengemaakt? Bewaar je insulinepen dan op kamertemperatuur. Dit is rond de 20 graden. Je moet de insuline dan binnen 4 weken opmaken. Heb je na 4 weken nog insuline over? Gooi deze dan weg. 

Tips bij insuline spuiten 

Het is belangrijk om je insuline voorzichtig en veilig te spuiten. Gebruik deze tips: 

 • Was altijd je handen voor het spuiten. 
 • Voorkom troebele insuline. Is je insuline troebel, dus niet meer helder? Schud de insulinepen dan 20x heen en weer, totdat de insuline helder is. 
 • Controleer altijd goed of je de juiste hoeveelheid insuline instelt. 
 • Prik de naald recht in de huid. 
 • Houd de naald zo stil mogelijk tijdens het spuiten. 
 • Laat de naald na het spuiten nog 10 seconden in de huid zitten. Dan weet je zeker dat alle insuline in je lichaam komt. 

Insulinepompen en slimme pennen

De techniek voor pompen en pennen wordt steeds beter. Een draadloze pomp, wel of niet samen met een glucosemeter, of een slimme pen... er is al veel mogelijk. Welke pomp of pen past het beste bij jou? Stel elke vraag die je wil in deze groep en lees tips en ervaringen van anderen.

Bekijk de gespreksgroep

Artikel met medewerking van:

 • dr. Peter van Dijk - internist-endocrinoloog, UMC Groningen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 27 maart 2023

Lees meer over Behandeling van diabetes type 1

Volgend artikel