Diabetes type 1

Doe-het-zelf loopsystemen

Bij een hybrid closed loop-systeem koppel je een glucosesensor aan een insulinepomp. Sommige mensen met diabetes doen dit zelf. Dat noemen we een doe-het-zelf loopsysteem. 

In het kort:

  • Een doe-het-zelf loopsysteem heet ook wel een Do it yourself-loop of DIY Closed loop. 
  • Je maakt zelf een app op je telefoon. Deze app verbindt je insulinepomp en glucosesensor met elkaar. 
  • Voor een DIY Closed loop volg je een stappenplan. Hierin staat precies wat je moet doen. 
  • Het helpt als je handig bent met telefoons en computers. Maar je hoeft geen expert te zijn voor een doe-het-zelf loopsysteem. 

Wat is een doe-het-zelf loopsysteem? 

Een doe-het-zelf loopsysteem noemen we ook wel Do it yourself-loop of DIY Closed loop. Bij een doe-het-zelf loopsysteem maak je zelf een hybrid closed loop. Mensen die een DIY loop-systeem gebruiken, noemen dit ook wel loopen. Je spreekt dit Engels uit en zegt: loepen. Je hebt een insulinepomp en glucosesensor nodig. En een app op je telefoon die de insulinepomp en sensor met elkaar verbindt.  

Hoe werkt doe-het-zelf loopen? 

De glucosesensor stuurt je glucosewaarden naar de app op je telefoon. Een computerprogrammaatje van de app rekent uit hoeveel insuline je nodig hebt. De app geeft dit door aan de insulinepomp. Je maakt de app zelf op je telefoon. Er zijn handleidingen op internet waarin staat hoe dat moet. Daarom heet het een doe-het-zelf loopsysteem. 

Hoe maak je een DIY Closed loop? 

Om een DIY Closed loop te maken, volg je een stappenplan. Hoe werkt dit? Dat hangt af van de insulinepomp, glucosesensor, telefoon en de app die je gaat gebruiken. Maar op internet zijn handleidingen om zelf een hybrid closed loop te maken. In een handleiding staat precies wat je moet doen om de app op je telefoon in te stellen. Je moet alle stappen doorlopen om het systeem te laten werken. Dit kost tijd. 

Wie kan een doe-het-zelf loopsysteem gebruiken? 

Iedereen met een insulinepomp en sensor kan DIY Loopen. Het helpt als je handig bent met telefoons en computers. Maar je hoeft geen expert te zijn om zelf een closed loop te maken. Uiteindelijk lukt het veel mensen om te DIY loopen. 

Geen garantie bij DIY Closed loop

Maak je zelf een loopsysteem? Dan gebruik je je insulinepomp en sensor anders dan de bedoeling is. De fabrikant kan daarom geen garantie geven op de pomp of sensor. Gaat je pomp of sensor stuk tijdens het loopen? Of werkt iets niet goed? Dan is het niet zeker dat de fabrikant je helpt. Vaak gebruiken mensen daarom een oude insulinepomp of sensor in een DIY Closed loop. Ook zorgverleners kunnen je niet altijd ondersteunen met een DIY Closed loop. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Peter van Dijk - internist-endocrinoloog, UMC Groningen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 27 maart 2023

Lees meer over Behandeling van diabetes type 1

Volgend artikel