Diabetes type 1

Doe-het-zelf loopsystemen

Bij een hybrid closed loop-systeem koppel je een glucosesensor aan een insulinepomp. Sommige mensen met diabetes doen dit zelf. Dat noemen we een doe-het-zelf loopsysteem. 

In het kort:

  • Een doe-het-zelf loopsysteem heet ook wel een Do it yourself-loop of DIY Closed loop. 
  • Je maakt zelf een app op je telefoon. Deze app verbindt je insulinepomp en glucosesensor met elkaar. 
  • Voor een DIY Closed loop volg je een stappenplan. Hierin staat precies wat je moet doen. 
  • Het helpt als je handig bent met telefoons en computers. 
  • Je bent zelf verantwoordelijk en hebt geen garantie op je systeem.

Wat is een doe-het-zelf loopsysteem? 

Sommige mensen bouwen zelf een hybridclosed loop-systeem. Je verbindt hiervoor een glucosesensor met een insulinepomp. Een zelfgemaakte hybrid closed loop heeft verschillende namen: 

  • doe-het-zelf loopsysteem  
  • Open source APS (van Artificial Pancreas System) 
  • Do it yourself-loop 
  • DIY Closed loop 
  • Loopen (spreek uit: loepen)
Een hybrid closed loop is een combinatie van een continue glucosesensor en een insulinepomp.

Hoe maak je een DIY Closed loop? 

Op internet vind je handleidingen om zelf een hybridclosed loop te maken. Vaak op buitenlandse websites. In een handleiding staat precies wat je moet doen om een app te maken en in te stellen op je telefoon. Het is wel ingewikkeld en kost tijd. Je moet alle stappen doorlopen om het systeem te laten werken.  Dit heb je nodig: 

  • een insulinepomp  
  • een glucosesensor  
  • speciale software  
  • soms ook een zendertje waarmee de glucosesensor en de insulinepomp draadloos met elkaar praten

Je bent zelf verantwoordelijk en hebt geen garantie 

 Maak je zelf een loopsysteem? Dan gebruik je jouw insulinepomp en sensor anders dan de bedoeling is. Het is dus belangrijk om te weten: jouw open source-systeem is een niet-geregistreerd systeem. Dit betekent dat het systeem niet is gecontroleerd door een fabrikant of een arts. Jij bent zelf verantwoordelijk voor het systeem. Gaat je pomp of sensor stuk tijdens het loopen? Je hebt dan geen garantie, dus de fabrikant helpt je niet. Je moet storingen en problemen zelf oplossen. Ook zorgverleners kunnen je niet altijd bij alles ondersteunen met een DIY Closed loop.

Open source APS kan goed helpen 

Een doe-het-zelf loopsysteem heeft dus risico's en nadelen. Toch gebruiken ook in Nederland steeds meer mensen een Open source APS-systeem. Zij hebben vaak goede ervaringen. Het systeem houdt hun bloedsuiker beter in evenwicht. Het kan dus je zelfmanagement makkelijker maken. Maar het systeem neemt niet alle taken van je over. Een Open source APS werkt hetzelfde als de officiële hybrid closed loop-systemen. Je moet dus nog steeds zelf informatie geven aan het systeem. Je voert bijvoorbeeld meestal nog zelf in hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt. En hoeveel je sport en beweegt. 

Hoe begon DIY loopen? 

Het duurde een tijd voordat fabrikanten met officiële hybrid closed loop-systemen kwamen. Sommige mensen met diabetes type 1 wilden niet wachten. Zij bouwden zelf een hybrid closed loop. Dit heette Do-it-yourself loopen, afgekort tot DIY loopen. Nu noemen ze het liever Open source APS. Dit heeft te maken met de naam van de software voor deze systemen. Het is open source software, dit betekent openbaar en gratis. 

Gesprekskaart Goed op weg met Diatech

Wil je meer weten over glucosesensoren en insulinepompen? Er is nu een online kaart met 9 onderwerpen over technologie. Je ziet er vragen en antwoorden. Deze kaart is ook handig voor een gesprek met je zorgverlener.

Bekijk het artikel

Artikel met medewerking van:

  • dr. Peter van Dijk - internist-endocrinoloog, UMC Groningen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 27 maart 2023

Lees meer over Behandeling van diabetes type 1

Volgend artikel