Behandeling

Wie helpt mij om diabetestechnologie te leren gebruiken, en bij problemen?

Verschillende mensen helpen je met technologie. Bijvoorbeeld bij vragen over welke sensor of pomp bij je past. Maar ook als je wil weten hoe je ze gebruikt. En wat doe je bij storing van een apparaat? Bekijk het hier. 

In het kort   

  • Diabeteszorgverleners helpen je bij het kiezen en gebruiken van diabetestechnologie. 
  • Zorgverleners hebben niet allemaal dezelfde kennis en ervaring met diabetestechnologie. 
  • Fabrikanten geven ondersteuning en technische hulp voor hun producten.  
  • Stel ook vragen aan andere mensen met diabetes, bijvoorbeeld in online gespreksgroepen. 
  • Online community’s helpen je bij vragen over doe-het-zelf loopen. 

Vraag het aan anderen 

Wil je weten of diabetestechnologie bij je past? Of wil je hulp bij het kiezen en leren gebruiken van een nieuw hulpmiddel? Een diabeteszorgverlener helpt hierbij, bijvoorbeeld een verpleegkundige, arts of praktijkondersteuner. En ze beantwoorden vragen over technologie die je al gebruikt. Fabrikanten kunnen je ook helpen, en andere mensen met diabetes. Bijvoorbeeld in een online gespreksgroep.   

(Hybrid) Closed Loop systemen

Steeds meer mensen zijn bezig met (Hybrid) Closed Loop systemen. Hoe werkt 'loopen' en hoe doen anderen dit? En hoe zit het met do-it-yourself (DIY) loopsystemen? Vraag het hier en vertel je eigen verhaal.

Bekijk de gespreksgroep

Verschillen tussen zorgverleners   

Sommige zorgverleners weten veel van diabetestechnologie. Maar er zijn ook zorgverleners die er minder over weten. Bijvoorbeeld als ze weinig mensen met diabetes type 1 behandelen. In het algemeen:  

  • Huisartsen en praktijkondersteuners begeleiden vooral mensen met diabetes type 2. Zij weten daarom vaak niet zo veel over insulinepompen, continue glucosemeters of hybrid closed loops. Deze hulpmiddelen worden het meest gebruikt door mensen met diabetes type 1.  
  • Diabetesverpleegkundigen en internisten weten vaak genoeg over diabetestechnologie. Ze hebben ervaring met de meestgebruikte insulinepompen en hybrid closed loops. Zij kunnen je informatie geven en helpen met kiezen. Ze kennen ook websites waar je meer informatie vindt. En ze helpen en begeleiden je als je technologie gaat gebruiken.   

Hoe gebruiken zorgverleners de informatie over je bloedsuiker?  

Diabetestechnologie onthoudt veel informatie over jouw bloedsuiker. Bijvoorbeeld glucosewaarden die je sensor meet. Of hoeveel insuline een pomp afgeeft. Zorgverleners kunnen deze informatie zien als jij hiervoor toestemming geeft. Een ander woord voor deze informatie is data. Deze data zijn heel waardevol voor jouw leven met diabetes. Je kijkt samen met je zorgverlener hoe het met jou gaat. En of misschien een aanpassing nodig is zodat jouw bloedglucose beter in evenwicht blijft.   

Op afstand contact met je zorgverlener  

Een zorgverlener kan vaak ook op afstand meekijken met jouw glucosewaarden. Je deelt dan de metingen van je sensor met je zorgverlener. Dit is niet verplicht. En een zorgverlener doet dit alleen als jij dit zelf wil. Heb je bijvoorbeeld een vraag over je waarden? Je hoeft niet altijd naar het ziekenhuis te komen. Je hebt dan op afstand overleg met je zorgverlener, bijvoorbeeld via:  

  • de telefoon   
  • een video-consult  
  • e-mail  
  • een online chat  

Uitleg van fabrikanten en hulp bij technische problemen  

Fabrikanten van diabetestechnologie weten alles van hun product. Zij helpen je vaak als je begint met een hulpmiddel. De fabrikant maakt meestal zelf een afspraak met jou. Bijvoorbeeld via een e-mail of de telefoon. Je krijgt van de fabrikant uitleg en hulp bij het starten met de technologie. Bij een fabrikant werken mensen die hier speciaal voor zijn opgeleid. Gebruik je al technologie en werkt het niet goed? Bij een technische storing bel of mail je eerst de fabrikant.  

Weinig begeleiding bij do-it-yourself loopen  

Wil je misschien een doe-het-zelf hybrid closed loop gaan gebruiken, dus een Open source APS? Diabeteszorgverleners kunnen je niet bij alle stappen begeleiden. Je moet dus zelf uitvinden hoe je hiermee begint. En hoe je het systeem gebruikt. Op internet delen wel groepen mensen ervaringen met elkaar. Dit zijn online community's van gebruikers van Open source APS-systemen. Zij helpen elkaar om zo'n systeem goed te gebruiken. Ze helpen ook nieuwe gebruikers die willen beginnen met DIY loopen.  

Gesprekskaart Goed op weg met Diatech

Wil je meer weten over glucosesensoren en insulinepompen? Er is nu een online kaart met 9 onderwerpen over technologie. Je ziet er vragen en antwoorden. Deze kaart is ook handig voor een gesprek met je zorgverlener.

Bekijk het artikel

Artikel met medewerking van:

  • dr. Sasja Huisman - medisch psycholoog, Leids Universitair Medisch Centrum

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 25 januari 2024

Lees meer over Diabetestechnologie

Volgend artikel