Onderzoek

Glucosesensoren en hybrid closed loop-systemen

Steeds meer mensen met diabetes gebruiken een glucosesensor of hybrid closed loop-systeem. Deze technologie is bedacht door onderzoekers. Hoe werkt onderzoek naar deze technologie? 

In het kort:

  • In 2010 kregen de eerste mensen in Nederland een glucosesensor. Sinds die tijd wordt het apparaatje steeds verder verbeterd door onderzoekers. 
  • Met de glucosesensor kon ook een hybrid closed loop-systeem gemaakt worden. Deze systemen worden steeds preciezer. 
  • Een glucosesensor of hybrid closed loop-systeem moet goedgekeurd worden voordat iemand met diabetes het kan gebruiken. Dit kan jaren duren. 
  • Wetenschappers kijken ook hoe technologie het beste gebruikt kan worden. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld nieuwe soorten insuline. Of een training voor zorgverleners. 

Onderzoek naar de glucosesensor 

In 2010 kwam de eerste continue glucosesensor op de markt in Nederland. Wetenschappers werkten toen al langer aan de glucosesensor. Het is een apparaatje dat de glucose dag en nacht meet. Zonder dat je meerdere keren per dag in je vinger hoeft te prikken. Verschillende bedrijven maken glucosesensoren. En alle bedrijven laten wetenschappers onderzoek doen naar de glucosesensor. Zo wordt het apparaat steeds verder verbeterd. Een glucosesensor is ook belangrijk voor hybrid closed loop-systemen. 

Onderzoek naar hybrid closed loop-systemen 

Een hybrid closed loop-systeem heeft verschillende onderdelen: 

  • Een insulinepomp. In de pomp zit snelle insuline. Daarmee daalt de bloedglucose snel. 
  • Een glucosesensor. Die meet je glucosewaarde en geeft dit door aan de pomp. 
  • Een algoritme. Dit is een digitaal programma in de pomp. Het ziet de glucosewaarden van je sensor en berekent hoeveel insuline je nodig hebt. Het algoritme leert zichzelf verbeteren. En bepaalt steeds preciezer hoeveel insuline je moet krijgen. 
Een hybrid closed loop is een combinatie van een continue glucosesensor en een insulinepomp.

Verschillende bedrijven maken een hybrid closed loop-systeem. Ze doen ook onderzoek om deze systemen te verbeteren. Er gebeurt onderzoek naar alle verschillende onderdelen van een hybrid closed loop. De algoritmes worden bijvoorbeeld steeds preciezer. En er komen nieuwe soorten insuline, die bijvoorbeeld sneller werken. 

Goedkeuring van een hybrid closed loop-systeem

Heeft een bedrijf een HCL-systeem gemaakt? Dan kan dit niet zomaar gebruikt worden door iemand met diabetes type 1. Het moet door verschillende organisaties goedgekeurd worden. Het moet echt goed en veilig zijn, voordat mensen met diabetes het mogen gebruiken. Een systeem wordt bijvoorbeeld getest met proefpersonen. Dit soort onderzoek kost tijd en kan jaren duren. Op dit moment zijn er verschillende hybrid closed loop-systemen beschikbaar. 

Vergoeding van glucosesensoren 

De glucosesensor wordt niet voor iedereen vergoed door de verzekeraar. Daarom kan niet iedereen een hybrid closed loop-systeem gebruiken. In Nederland overleggen verschillende organisaties die veel weten van diabetes met het Zorginstituut over welke hulpmiddelen vergoed worden. Het Zorginstituut is de organisatie die kijkt welke zorg verzekeraars wel en niet moeten vergoeden. Ze verzamelen wetenschappelijk bewijs dat een hulpmiddel goed en veilig werkt. Daarom doen wetenschappers onderzoek bij mensen die nieuwe technologie gebruiken. Ze meten bijvoorbeeld of een glucosesensor zorgt voor betere glucosewaarden. En of mensen zich beter voelen als ze een sensor gebruiken. 

Hoe gebruik je technologie het beste? 

Door nieuwe technologie krijg je steeds meer keuzes bij je behandeling. Het kan lastig zijn om te kiezen wat het best bij je past. Daarom wordt onderzocht hoe zorgverleners mensen met diabetes kunnen helpen bij de keuze voor technologie. Wetenschappers bekijken ook hoe je nieuwe technologie het beste gebruikt. Bijvoorbeeld bij de verschillende hybrid closed loop-systemen. Ze maken bijvoorbeeld een app waarbij je de insulinepomp van een bedrijf kan gebruiken met de glucosesensor van een ander bedrijf. Ze bedenken ook een training die zorgverleners helpt om mensen te begeleiden met een doe-het-zelf loopsysteem

(Hybrid) Closed Loop systemen

Steeds meer mensen zijn bezig met (Hybrid) Closed Loop systemen. Hoe werkt 'loopen' en hoe doen anderen dit? En hoe zit het met do-it-yourself (DIY) loopsystemen? Vraag het hier en vertel je eigen verhaal.

Bekijk de gespreksgroep

Artikel met medewerking van:

  • dr. Arianne van Bon - internist-endocrinoloog, Rijnstate Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 10 mei 2023

Lees meer over Onderzoek naar nieuwe technologie

Volgend artikel