Praat mee over (hybrid) closed loop systemen
Dit zijn de laatste gesprekken over (hybrid) closed loop systemen
Steeds meer mensen met diabetes gebruiken een glucosesensor of hybrid closed loop-systeem. Deze technologie is bedacht door onderzoekers. Hoe werkt onderzoek naar deze technologie?
In het kort:
In 2010 kwam de eerste continue glucosesensor op de markt in Nederland. Wetenschappers werkten toen al langer aan de glucosesensor. Het is een apparaatje dat de glucose dag en nacht meet. Zonder dat je meerdere keren per dag in je vinger hoeft te prikken. Verschillende bedrijven maken glucosesensoren. En alle bedrijven laten wetenschappers onderzoek doen naar de glucosesensor. Zo wordt het apparaat steeds verder verbeterd. Een glucosesensor is ook belangrijk voor hybrid closed loop-systemen.
Een hybrid closed loop-systeem heeft verschillende onderdelen:
Verschillende bedrijven maken een hybrid closed loop-systeem. Ze doen ook onderzoek om deze systemen te verbeteren. Er gebeurt onderzoek naar alle verschillende onderdelen van een hybrid closed loop. De algoritmes worden bijvoorbeeld steeds preciezer. En er komen nieuwe soorten insuline, die bijvoorbeeld sneller werken.
Heeft een bedrijf een HCL-systeem gemaakt? Dan kan dit niet zomaar gebruikt worden door iemand met diabetes type 1. Het moet door verschillende organisaties goedgekeurd worden. Het moet echt goed en veilig zijn, voordat mensen met diabetes het mogen gebruiken. Een systeem wordt bijvoorbeeld getest met proefpersonen. Dit soort onderzoek kost tijd en kan jaren duren. Op dit moment zijn er verschillende hybrid closed loop-systemen beschikbaar.
De glucosesensor wordt niet voor iedereen vergoed door de verzekeraar. Daarom kan niet iedereen een hybrid closed loop-systeem gebruiken. In Nederland overleggen verschillende organisaties die veel weten van diabetes met het Zorginstituut over welke hulpmiddelen vergoed worden. Het Zorginstituut is de organisatie die kijkt welke zorg verzekeraars wel en niet moeten vergoeden. Ze verzamelen wetenschappelijk bewijs dat een hulpmiddel goed en veilig werkt. Daarom doen wetenschappers onderzoek bij mensen die nieuwe technologie gebruiken. Ze meten bijvoorbeeld of een glucosesensor zorgt voor betere glucosewaarden. En of mensen zich beter voelen als ze een sensor gebruiken.
Door nieuwe technologie krijg je steeds meer keuzes bij je behandeling. Het kan lastig zijn om te kiezen wat het best bij je past. Daarom wordt onderzocht hoe zorgverleners mensen met diabetes kunnen helpen bij de keuze voor technologie. Wetenschappers bekijken ook hoe je nieuwe technologie het beste gebruikt. Bijvoorbeeld bij de verschillende hybrid closed loop-systemen. Ze maken bijvoorbeeld een app waarbij je de insulinepomp van een bedrijf kan gebruiken met de glucosesensor van een ander bedrijf. Ze bedenken ook een training die zorgverleners helpt om mensen te begeleiden met een doe-het-zelf loopsysteem.
Dit zijn de laatste gesprekken over (hybrid) closed loop systemen
Een glucosesensor en een insulinepomp zorgen vaak dat de bloedglucose beter in evenwicht blijft. Het is daarom belangrijk dat hulpmiddelen steeds beter worden.
Naar onderzoek over technologie op jdrf.nlJe hebt diabetes type 1 dag en nacht, dus 24/7. Het Diabetes Fonds wil mensen met diabetes type 1 meer vrijheid geven.
Naar onderzoek over omgaan met diabetes op diabetesfonds.nlArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 10 mei 2023