De alvleeskliertransplantatie
Bij een alvleeskliertransplantatie krijgt iemand met diabetes type 1 een nieuwe alvleesklier. Het orgaan komt van een overleden donor. Deze operatie gebeurt weinig. Hoe komt dat?
In het kort:
- Bij een alvleeskliertransplantatie krijg je een nieuwe alvleesklier. Het donororgaan komt van iemand die overleden is.
- Een alvleeskliertransplantatie is een zware operatie. Tijdens en na de operatie zijn er veel risico's.
- Een alvleeskliertransplantatie gebeurt niet vaak. In Nederland is dit minder dan 30 keer per jaar.
Een transplantatie van de alvleesklier
Bij diabetes type 1 maakt je lichaam geen insuline meer. Dat komt doordat de cellen in de alvleesklier kapotgaan. Heel soms krijgt iemand met diabetes type 1 een nieuwe alvleesklier. Het donororgaan komt van iemand die overleden is. Krijg je een nieuwe alvleesklier en heb je problemen met je nieren? Misschien krijg je dan ook een nieuwe nier. Ook hiervoor is een donor nodig. De transplantatie van de alvleesklier en nier gebeurt dan soms in 1 operatie. Maar het kan ook dat een arts dit doet in 2 operaties.
Na een alvleeskliertransplantatie
Krijg je een nieuwe alvleesklier en gaat de operatie goed? Dan zijn je bloedglucosewaarden daarna vaak weer in evenwicht. Je hoeft jezelf geen insuline meer te geven met de pen of pomp. Met een nieuwe alvleesklier maakt je lichaam zelf weer insuline. Na een alvleeskliertransplantatie heb je ook minder kans op andere aandoeningen door diabetes type 1. En aandoeningen die je al hebt, worden vaak niet erger met een nieuwe alvleesklier.
Hoelang werkt een nieuwe alvleesklier?
Een nieuwe alvleesklier werkt helaas niet voor altijd. De getransplanteerde alvleesklier gaat steeds iets minder goed werken. Na 7 jaar werkt de nieuwe alvleesklier meestal nog maar half. Daarna werkt de alvleesklier nog wel, maar niet meer zo goed als in het begin. Je moet dan misschien anders eten of drinken. Of je geeft jezelf weer vaker insuline of andere medicijnen.
Risico's van een alvleeskliertransplantatie
Een alvleeskliertransplantatie is een zware operatie. Er kan veel misgaan. Je kan bijvoorbeeld infecties krijgen. Het lichaam kan de nieuwe alvleesklier afstoten. Je wordt dan erg ziek, dit kan levensgevaarlijk zijn. En je moet zware medicijnen slikken na een transplantatie. De medicijnen zorgen dat de nieuwe alvleesklier goed kan werken. Maar ook die pillen hebben risico's.
Wie krijgt een alvleeskliertransplantatie?
Ieder jaar krijgen in Nederland ongeveer 30 mensen een nieuwe alvleesklier. Dat is heel weinig. Alleen mensen met andere erge problemen bij diabetes type 1 kunnen een transplantatie krijgen. Bijvoorbeeld als hun nieren niet meer werken. Of als ze erge oogproblemen hebben. Het gaat dan om mensen die een grote kans hebben om te overlijden door diabetes en andere aandoeningen.
Artikel met medewerking van:
- dr. Peter van Dijk - internist-endocrinoloog, UMC Groningen
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 27 maart 2023