Diabetes type 1

Hoe gebruik je glucagon?

Bij een ernstige hypoglykemie heeft je lichaam glucagon nodig. Iemand kan je dit geven met een spuit of neusspray. Hoe werkt dit?

In het kort:

  • Je alvleesklier maakt glucagon. Dit stofje zorgt dat je bloedsuiker stijgt. 
  • Bij een ernstige hypoglykemie moet iemand je glucagon geven. Dit kan met een glucagonkit of neusspray. 
  • Je gebruikt glucagon als medicijn alleen in noodgevallen. 
  • Heb je alcohol gedronken? Dan werkt glucagon niet. 

Wat is glucagon? 

Glucagon is een stofje dat gemaakt wordt in de alvleesklier. Net als insuline. Het doet alleen iets anders. Het zorgt dat je bloedglucose stijgt. Je lever bewaart suiker voor noodgevallen. Heb je een lage bloedglucose? Dan zorgt glucagon ervoor dat de suiker uit de lever gaat. Je bloedglucose stijgt dan weer. Bekijk meer over het stofje glucagon

Glucagon als medicijn 

Bij mensen met diabetes type 1 werkt de glucagon in het lichaam soms niet goed genoeg. Dat komt omdat ze zelf insuline spuiten. Dit verwart het lichaam. Bij een erg lage bloedglucose is dan meer glucagon nodig. Dit kan je krijgen met een spuit of neusspray. De glucagon werkt vaak binnen 15 minuten.

Wanneer gebruik je glucagon? 

Glucagon is eigenlijk bedoeld voor noodsituaties. Bij een lage bloedsuiker kun je vaak zelf druivensuiker of limonade nemen. Dan stijgt je bloedsuiker op tijd weer. Kan je niet meer zelf eten of drinken? Dan heb je een ernstige hypo. Je kunt zelf niets meer doen om je bloedglucose te laten stijgen. Mensen om je heen kunnen je glucagon geven met een spuit of neusspray. Ze moeten wel weten wat ze doen. Het is belangrijk dat je hier eerder uitleg over geeft, bijvoorbeeld aan je familie en goede vrienden. 

Hoe gebruik je glucagon? 

Je kan glucagon op twee manieren in je lichaam krijgen: 

  • Met een glucagonkit. Dit is een doosje met een injectiespuit, glucagonpoeder en een oplosmiddel. Je bewaart de hypokit meestal in de koelkast. Het oplosmiddel spuit je bij de glucagon. Dat zuig je op met de injectiespuit. Daarna kan iemand dit in je lijf spuiten. 
  • Met een neusspray. Dit lijkt op een normale neusspray. Het is een potje met glucagonpoeder. Bovenaan het potje zit een tuit. De tuit gaat in je neusgat. Je drukt een dopje aan de onderkant in. Dan komt het glucagonpoeder in je neus. 

Glucagon en alcohol 

Heb je alcohol gedronken? Dan werkt glucagon minder goed. De lever is dan te druk met de alcohol in je lichaam. Heb je een ernstige hypo, terwijl je gedronken hebt? Dan moet je direct je diabetesteam bellen. Vaak helpt dan alleen een infuus met glucose. Dit krijg je in het ziekenhuis of in de ambulance. 

Glucagon in de kunstmatige alvleesklier 

Glucagon gebruik je meestal niet dagelijks. Behalve bij sommige soorten kunstmatige alvleesklier. Dit systeem meet je bloedglucose met twee sensoren. Een computertje berekent dan hoeveel insuline of glucagon je nodig hebt. Met een pomp komt dit in je lichaam. Bekijk meer over de kunstmatige alvleesklier.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Peter van Dijk - internist-endocrinoloog, UMC Groningen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 27 maart 2023

Lees meer over Behandeling van diabetes type 1

Volgend artikel