Brochure over de kunstmatige alvleesklier
Voor wie is de kunstmatige alvleesklier geschikt? Wat zijn de kosten en wordt het vergoed? Bekijk de informatie in de brochure van het Diabetes Fonds.
Naar de brochure van diabetesfonds.nlDe kunstmatige alvleesklier is een pomp met insuline en glucagon. Deze pomp is gekoppeld aan 2 glucosesensoren. Het apparaat regelt zo zelf de bloedglucosewaarden van iemand met diabetes.
In het kort:
De kunstmatige alvleesklier is een apparaat voor mensen met diabetes. Kort noemen we dit ook wel een kunstalvleesklier. In officiële woorden heet het een artificiële pancreas. Een kunstmatige alvleesklier regelt de bloedglucosewaarde. Daarvoor gebruikt het apparaat de stoffen insuline en glucagon. De kunstmatige alvleesklier wordt nog onderzocht en verbeterd. Maar sommige mensen met diabetes gebruiken er al een. Bekijk meer over onderzoek naar de kunstmatige alvleesklier.
De kunstmatige alvleesklier is eigenlijk niet 1 apparaat. Het bestaat uit verschillende delen:
De kunstmatige alvleesklier doet veel voor je. Je rekent zelf niet meer uit hoeveel insuline je nodig hebt. Koolhydraten tellen is ook niet meer nodig. Je moet wel andere dingen doen om de kunstmatige alvleesklier te gebruiken:
Het systeem geeft ook alarmen. Dit zijn waarschuwingen. Bijvoorbeeld als iets niet goed werkt of als je bloedglucose te hoog of te laag is.
Voor wie is de kunstmatige alvleesklier geschikt? Wat zijn de kosten en wordt het vergoed? Bekijk de informatie in de brochure van het Diabetes Fonds.
Naar de brochure van diabetesfonds.nlNiet iedereen kan een kunstmatige alvleesklier gebruiken. De kunstalvleesklier wordt nog onderzocht en beter gemaakt. Bekijk de laatste informatie over de kunstmatige alvleesklier bij DVN.
Bekijk meer over de kunstmatige alvleesklier op dvn.nlArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 27 maart 2023