HCL-regeling: "Set and forget" ???
Met enige regelmaat krijg ik te horen: "Ja, jij hebt het makkelijk met die geregelde pomp". Sommigen hebben zelfs het idee dat een "Closed-loop" een kwestie is van instellen en dan onbekommerd de dag door. Engelstaligen noemen dat ook wel: "set and forget".
Welnu, dat ligt toch een tikje genuanceerder. Inderdaad betekent het gebruik van een HCL-regeling een stuk minder handelingen bij en na maaltijden. De moderne insulinepompen, zoals de MiniMed 780G en de Inreda-pomp, kunnen automatisch bepalen of een snelle stijging van de glucose het gevolg is van een maaltijd of consumptie en reageren daarop door meer insuline toe te dienen. De Inreda-pomp doet daar zelfs nog een belangrijke schep bovenop door zonodig glucagon in te spuiten bij te lage bloedsuiker.
Al dat soort automatische handelingen vergt echter wel doorlopend aandacht van de patiënt en/of zijn begeleider. Als je gebruik maakt van een HCL-regeling waarbij automatisch insulinetoediening voor maaltijden, etc. plaatsvindt, dan moet regelmatig worden geijkt. Doorgaans dwingen systemen van fabrikanten dat af. Als de patiënt geen gehoor geeft aan het verzoek om het resultaat van een vingerprik in te voeren, dan stopt zo'n pomp met het automatisch toedienen van insuline op basis van de glucosespiegel.
Bij mijn systeem is dat niet zo. AndroidAps is een doe-het-zelf-systeem. Daarvoor ben je als gebruiker geheel zelf verantwoordelijk. Je kunt dan ook geen app downloaden in de Google Play Store. Die moet je zelf genereren. Dat is een manier om de gebruiker op zijn eigen verantwoordelijkheid te wijzen.
IJken moet je elke dag doen, zeker als je, zoals ik, een algoritme gebruikt voor niet aangekondigde voeding. Dan is regelmatig ijken pure noodzaak omdat een te grote afwijking ernstige consequentie kan hebben.
Dus "set and forget" is het bepaald niet, maar je kunt wel een veel betere "time-in-range" (TIR) bereiken met een HCL-geregelde pomp en dat is een stuk beter voor je bloedvaten en zenuwbanen.