Diabetes dichtbij

Een kind krijgen met iemand die diabetes heeft

Je partner heeft diabetes en jullie willen samen graag een kind krijgen: kan dat? Ja, vaak wel. Maar er zijn wel wat dingen waar je op moet letten.

In het kort 

  • Iemand met diabetes kan meestal een kind krijgen. Er zijn wel extra dingen om op te letten. 
  • De aanleg voor diabetes is erfelijk, maar als je partner diabetes heeft, betekent dit niet dat je kind de ziekte automatisch ook krijgt. 
  • Diabetes kan gevolgen hebben bij een zwangerschap, voor de moeder en het kind. Vooral hoge bloedglucosewaarden kunnen gevaarlijk zijn. 
  • Voor mannen met diabetes zijn er meestal geen bezwaren om een kind te krijgen. 

Diabetes en zwangerschap 

Je hebt samen met je partner besloten dat jullie graag een kind zouden willen. Dat is vaak een bijzondere stap in je relatie. Als je partner diabetes heeft, kan dit extra spannend zijn. Voor mannen met diabetes zijn er weinig bezwaren om een kind te krijgen. Als iemand met diabetes zwanger wil worden, zijn er wel extra dingen om op te letten. 

Erfelijkheid bij diabetes 

Misschien vraag je je af of jullie kind in de toekomst ook diabetes krijgt. Dat hoeft niet zo te zijn. De aanleg voor diabetes is erfelijk, maar als je partner diabetes heeft, betekent dit dus niet dat je kind de ziekte automatisch ook krijgt. Hoe erfelijk is diabetes? Dit verschilt per type diabetes. > Bekijk meer over erfelijkheid en diabetes 

Zwanger worden met diabetes 

De meeste zwangerschappen van mensen met diabetes gaan goed. Maar zwanger zijn met diabetes kan zwaar zijn. Het is erg belangrijk dat de bloedglucosewaarden laag blijven. Als je partner met diabetes zwanger wil worden, krijgen jullie veel begeleiding van de internist en gynaecoloog. Dat begint al in het jaar voor de zwangerschap. De bloedsuikers moeten dan al zo goed mogelijk zijn. Dat maakt de kans kleiner op problemen bij de baby in de baarmoeder. 

Extra controles tijdens de zwangerschap 

Door diabetes kan je partner ook andere aandoeningen krijgen. Dat gebeurt vaak door schade aan de bloedvaten en zenuwen. In de zwangerschap gebeurt er veel in het lichaam van je partner. Daardoor kunnen er sneller problemen met de nieren en ogen ontstaan. Je partner krijgt daarom extra controles voor, tijdens en na de zwangerschap. Bij diabetes type 1 krijgt je partner ook extra controles van de schildklier, omdat die soms ook anders gaat werken. 

De geboorte van je kind 

Gaat je partner met diabetes bevallen? Dan gaan jullie naar het ziekenhuis. Thuis bevallen is meestal geen optie. Diabetes is een erg ingewikkelde ziekte. En tijdens een bevalling gebeurt er veel met het lichaam. In het ziekenhuis kunnen de artsen en verloskundigen goed letten op je partner en het kindje. Extra hulp voor als dat nodig is, is er altijd dichtbij. Is jullie kind gezond geboren? En gaat het goed met je partner? Dan mogen jullie samen naar huis. 

Artikel met medewerking van:

  • ervaringsdeskundigen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 11 januari 2024

Lees meer over Voor partners

Volgend artikel