Diabetes dichtbij

Wat als je partner diabetes type 1 heeft?

Mensen met diabetes type 1 zijn dagelijks veel bezig met hun ziekte. Dat merk je ook als je partner diabetes type 1 heeft. Wat betekent diabetes type 1? En hoe ga je ermee om als je partner dit heeft?

In het kort 

  • Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Mensen met de ziekte moeten zelf insuline toedienen, omdat hun lichaam geen insuline meer maakt. 
  • Leven met diabetes type 1 kan moeilijk zijn. Soms voelt je partner zich bijvoorbeeld niet lekker door lage of hoge bloedsuikers.  
  • Diabetes type 1 gaat niet meer over. Daarom is het belangrijk dat iemand met diabetes hiermee leert om te gaan in het dagelijks leven. 
  • Je kunt je partner met diabetes type 1 steunen. Hoe? Dat verschilt per persoon. 

Dagelijks leven met diabetes type 1 

Bij diabetes type 1 valt het afweersysteem het eigen lichaam aan. Daarom noemen we diabetes een auto-immuunziekte. Het lichaam van iemand met diabetes type 1 maakt geen insuline meer aan. Daardoor stijgt de bloedglucose: de hoeveelheid suiker in het bloed. Je partner met diabetes type 1 is dagelijks bezig om de bloedglucose onder controle te houden. Hiervoor is het nodig om de bloedglucose vaak te meten en insuline toe te dienen. 

Lage en hoge bloedsuikers 

Is de bloedglucose te hoog of te laag? Dan voelt je partner zich waarschijnlijk niet lekker. Een hoge bloedglucose zorgt voor klachten zoals veel dorst en moeheid. Bij een lage bloedglucose kan je merken dat je partner trilt of gaat zweten. Vaak weet iemand met diabetes type 1 zelf wat die moet doen bij een lage of hoge bloedglucose. Soms is het nodig dat je je partner helpt. Bijvoorbeeld door de bloedglucose te controleren of iets te eten te pakken. Ook kun je je partner helpen met voedingskeuzes en dieetaanpassingen. 

Je partner met diabetes type 1 steunen 

Diabetes type 1 gaat niet meer over. Daarom is het belangrijk dat je partner met diabetes zelf leert om te gaan met de ziekte in het dagelijks leven. Voor je partner kan het fijn zijn om hierbij steun te krijgen. Hoe je je partner steunt? Dat verschilt. Misschien vind je partner het fijn als je meegaat naar een afspraak in het ziekenhuis. Of als je iedere week een keer vraagt hoe het gaat met iemands bloedglucosewaarden. > Bekijk meer over hoe je je partner met diabetes kunt steunen 

Praten over diabetes type 1 

Wil je meer leren over wat diabetes type 1 betekent voor je partner? Het is belangrijk daar zelf naar te vragen. Doe dit op een rustig moment. Dus niet wanneer iemand moe is door de diabetes of last heeft van een lage of hoge bloedglucose. Wil je partner liever niet praten? Respecteer dit dan. Misschien kun je het op een later moment nog eens proberen. Diabetes type 1 is voor iedereen anders. Ook hoe makkelijk iemand erover praat, verschilt per persoon. 

Belangrijke stappen in je relatie 

Diabetes type 1 is er altijd. Dus dat kun je ook merken op belangrijke momenten in jullie relatie. Bijvoorbeeld als je seks wilt hebben met je partner die diabetes type 1 heeft. Of als je gaat trouwen of samen een kind wilt krijgen. > Bekijk meer over een kind krijgen met iemand met diabetes 

Artikel met medewerking van:

  • ervaringsdeskundigen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 11 januari 2024

Lees meer over Voor partners

Volgend artikel