5 belangrijke dingen die je moet lezen als je kind diabetes heeft

9 juli 2024 1 waardering 0 reacties

Het moment dat je hoort dat je kind diabetes heeft, komt er veel op je af. Maar ook als je kind al een tijd diabetes heeft, krijg je vaak nog nieuwe vragen. Elke leeftijd van je kind heeft eigen uitdagingen. Bijvoorbeeld als je kind zelfstandiger wordt, of als je tiener een poosje geen zin heeft in zijn of haar diabetes. Ook verandert je invloed als je kind uit huis gaat. Lees deze 5 onderwerpen om jezelf voor te bereiden op wat er misschien nog komen gaat. 

 1. Naar school met diabetes 
  Als je kind al op heel jonge leeftijd de diagnose diabetes krijgt, komt er een moment dat je kind voor het eerst naar school gaat. Je kind hoeft niet naar een speciale of een medische school. In de wet staat dat een gewone basisschool je kind als leerling moet accepteren. Het is wel belangrijk dat de school meer weet over de zorg voor een kind met diabetes. Zodat ze weten hoe ze met de ziekte van jouw kind om moeten gaan. Lees meer in Jouw kind met diabetes naar de basisschool of Jouw kind met diabetes naar de middelbare school.

 2. Wordt je kind 18 jaar? 
  Wordt je kind 18 jaar? Dan houdt je kind de vergoeding voor de manier van glucose meten die hij of zij gebruikt op dat moment. Wil je kind na de 18e verjaardag op een andere manier glucose gaan meten, bijvoorbeeld met een sensor? Je krijgt die dan niet automatisch vergoed. Bespreek dit dus op tijd, vóór de 18e verjaardag met je kind en met de zorgverlener. Lees er meer over in Vergoedingen voor diabetestechnologie. En dan is er nog het rijbewijs. Een rijbewijs aanvragen met diabetes is een heel proces, je kind moet hier op tijd mee beginnen. Lees hierover op Je eerste rijbewijs.

 3. Zorgkosten voor kinderen met diabetes 
  Een kind of jongere met diabetes heeft veel zorg nodig. Je moet hiervoor vaak veel regelen. De zorgkosten kunnen ook behoorlijk hoog worden. Er bestaan een aantal regelingen die een vergoeding geven. Vaak moet je kind wel meer problemen hebben dan alleen diabetes. Bekijk meer in Regelingen voor kinderen met diabetes.

 4. Ouder zijn van een kind met diabetes 
  Elke ouder is anders, maar ook elk kind is anders. Sommige ouders denken dat hun kind in elke sloot valt. Andere ouders laten hun kind met vertrouwen de wereld ingaan. Maar als je kind een blijvende ziekte krijgt, verandert dat altijd iets. Loslaten is een belangrijk deel van de opvoeding. Maar hoe doe je dat? En hoe reageert jouw kind daarop? Bekijk het artikel Ouders zijn van een kind met diabetes.  

 5. De 6 misverstanden over diabetes 
  Heb je er wel eens een gehoord? Een opmerking waarvan je denkt ‘dat denkt ze toch niet echt?’. We hebben de 6 meest genoemde misverstanden op een rij gezet. Herken je ze? Bekijk de 6 misverstanden over diabetes.

Mis je een onderwerp? Of krijg je maar geen duidelijk antwoord op een vraag? Of heb je een vraag voor andere ouders? Laat je reactie hieronder achter.  

Van de redactie

9 volgers

7 blogberichten

Terug naar blog