Diabetes dichtbij

Wat als je partner de diagnose diabetes krijgt?

Als je partner diabetes krijgt, verandert er veel in het leven. Voor je partner, maar ook voor jou. Wat gebeurt er allemaal na de diagnose? En hoe kun je de ander steunen?

In het kort 

  • Diabetes is een ziekte die het dagelijks leven verandert. Hoe? Dat verschilt per type diabetes en per persoon. 
  • De behandeling van diabetes kost tijd en aandacht. Het is belangrijk dat je je partner steunt. 
  • Maak je je veel zorgen om de ander? Probeer hierover te praten. 

Na de diagnose diabetes 

Diabetes is een ziekte waarbij er te weinig insuline in het lichaam zit. Je lichaam kan de bloedsuiker hierdoor niet meer zelf regelen. Een verkeerde bloedglucosespiegel is ongezond. Daarom is behandeling belangrijk. Er zijn verschillende typen diabetes. Ieder type heeft een andere oorzaak en ook een andere behandeling. > Bekijk meer over verschillende typen diabetes

Steun bij de behandeling 

Diabetes kan veel invloed hebben op het dagelijks leven. Daar merk je ook wat van als je partner diabetes heeft. Dat is soms moeilijk. Iemand met diabetes moet iedere dag op de bloedglucose letten. En tabletten slikken of insuline spuiten om te zorgen dat de bloedsuiker niet te laag of te hoog wordt. De behandeling van diabetes kost tijd en aandacht. Het is belangrijk dat je probeert de ander te begrijpen. En dat je je partner met diabetes steunt. Bijvoorbeeld door mee te gaan naar afspraken met zorgverleners. Maar ook door samen gezonde voedingskeuzes of dieetaanpassingen te maken. 

Zorgen om je partner 

Misschien maak je je veel zorgen om je partner sinds de diagnose. Of je zit met veel vragen. Het is belangrijk dat je hierover praat. Door met elkaar in gesprek te gaan over diabetes, leer je de ander beter begrijpen. Vraag bijvoorbeeld af en toe hoe het met de ander gaat. En of iemand hulp nodig heeft. Accepteer het ook als de ander geen hulp wil of geen zin heeft om te praten. Diabetes is voor iedereen anders.  

Artikel met medewerking van:

  • ervaringsdeskundigen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 11 januari 2024

Lees meer over Voor partners

Volgend artikel