Diabetes dichtbij

Wat als je partner zwangerschapsdiabetes heeft?

Je zwangere partner kan zwangerschapsdiabetes krijgen. Dit is een tijdelijke soort diabetes. Wat betekent zwangerschapsdiabetes? En hoe ga je ermee om als je partner dit krijgt?

In het kort 

  • Zwangerschapsdiabetes is diabetes die je partner kan krijgen tijdens de zwangerschap. 
  • Deze soort diabetes is goed te behandelen. Het kind wordt meestal gezond geboren. 
  • Zwangerschapsdiabetes verdwijnt na de bevalling. Maar je partner heeft wel meer kans om later diabetes type 2 te krijgen. 

Zwangerschapsdiabetes, wat is dat? 

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes. Het ontstaat tijdens de zwangerschap. De medische naam van zwangerschapsdiabetes is: diabetes gravidarum. De kenmerken van zwangerschapsdiabetes lijken op gewone klachten die je partner kan hebben bij een zwangerschap. Bijvoorbeeld veel dorst hebben, veel plassen en moe zijn. Ook jeuk is een klacht. 

Hoe wordt je partner behandeld? 

Zwangerschapsdiabetes is goed te behandelen. Als je partner zwangerschapsdiabetes heeft, gaat de zwangerschap meestal normaal. De baby is bij de geboorte ook meestal gezond. Het is wel belangrijk dat de glucosewaarden van je partner binnen gezonde waarden blijven. Verschillende zorgverleners helpen daarbij, zoals een diabetesverpleegkundige en gynaecoloog. > Bekijk meer over de behandeling van zwangerschapsdiabetes. Na de bevalling verdwijnt zwangerschapsdiabetes weer. Maar je partner heeft wel meer kant op diabetes type 2 later. 

Gevolgen voor je partner en jullie kind 

Zwangerschapsdiabetes kan wel gevolgen hebben voor je partner en voor jullie kind. Maar dit is meestal goed te behandelen of te voorkomen. Bekijk meer over wat zwangerschapsdiabetes betekent voor de moeder. Of bekijk meer over de gevolgen voor het kind

Artikel met medewerking van:

  • ervaringsdeskundigen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 11 januari 2024

Lees meer over Voor partners

Volgend artikel