Diabetes dichtbij

Hoe begin je een gesprek over diabetes met je partner?

Als je partner diabetes heeft, kan het fijn zijn daar met elkaar over te praten. Zo leer je elkaar beter kennen. Maar hoe start je een gesprek over diabetes?

In het kort 

  • Diabetes kan zorgen voor spanningen in je relatie. Praten helpt om elkaar beter te begrijpen. 
  • Het is belangrijk dat je een goed moment kiest om te praten over diabetes. Praten is bijvoorbeeld moeilijker als je partner een te hoge bloedglucose heeft. 
  • In een goed gesprek luister je naar elkaar en kun je allebei vertellen wat je belangrijk vindt. 
  • Vind je het moeilijk om een gesprek te beginnen? Er zijn manieren die het makkelijker maken. 

Praten met elkaar voor een betere relatie 

Diabetes kan zorgen voor spanningen in je relatie. Je kunt je veel zorgen maken om je partner. Maar je partner kan zich ook eenzaam voelen door diabetes. Met of zonder spanningen in je relatie: praten helpt om elkaar beter te begrijpen. In een gesprek over diabetes kun je allebei vertellen wat je voelt. Merken jullie problemen in je relatie? Dan kom je door een gesprek met elkaar sneller tot een oplossing. 

Op welk moment begin je een gesprek? 

Als je wilt praten met je partner over diabetes is het belangrijk dat je een goed moment kiest. Maar: het perfecte moment bestaat niet. Je kunt wel letten op hoe je partner zich voelt. Praten is bijvoorbeeld moeilijker na een drukke werkdag of tijdens een hoge bloedsuiker. Of als je net ruzie met elkaar hebt gehad. Je kunt altijd even vragen of je partner wil praten. Dat kan meteen een begin zijn van het gesprek. Als iemand niet wil praten, dan probeer je het later nog eens. 

Hoe zorg je voor een gesprek? 

Soms wil je praten, omdat je ergens boos over bent. Of omdat je iets wat je partner doet of zegt moeilijk vindt. Als je meteen vertelt waar je boos over bent, is dat voor je partner moeilijk om te horen. In een goed gesprek geef je elkaar de kans te vertellen over je gevoelens en gedachten. Maar je luistert ook naar de ander. Laat elkaar uitpraten en probeer elkaar zo weinig mogelijk te onderbreken. 

Manieren om makkelijker te praten 

Misschien ben je zelf niet zo'n prater. Of vindt je partner het moeilijk om in gesprek te gaan. Het kan helpen om het gesprek in verschillende delen te splitsen. Bijvoorbeeld met een ABA-gesprek. Hierbij heeft het gesprek drie rondes. In iedere ronde mag maar een van jullie praten. En je spreekt af hoelang iedere ronde duurt.  

Een perfect gesprek bestaat niet 

Een gesprek over diabetes hoeft geen perfect gesprek te zijn. Als je dat verwacht, durf je misschien niet meer te praten. Maar er niet over praten is vaak geen oplossing. Het is belangrijk om te praten over diabetes, omdat de ziekte invloed heeft op je relatie. Praten zorgt ervoor dat je partner met diabetes zich minder eenzaam voelt. En als partner van iemand met diabetes krijg je misschien meer begrip voor de ander. 

Artikel met medewerking van:

  • ervaringsdeskundigen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 11 januari 2024

Lees meer over Voor partners

Volgend artikel