Diabetes dichtbij

Hoe kun je je partner met diabetes steunen?

Je partner met diabetes gaat dagelijks om met de ziekte. Het is belangrijk dat je de ander hierbij steunt. Wat kun je betekenen voor een partner met diabetes? 

In het kort 

  • Je partner met diabetes steunen bij het omgaan met de ziekte kan op verschillende manieren. 
  • Om te weten wat de ander nodig heeft, is het belangrijk dat je met elkaar praat. 
  • Sommige mensen met diabetes vinden het fijn als hun partner meedenkt in de zorg voor diabetes. Of meegaat naar afspraken bij zorgverleners. 
  • Als je partner gezonder wil leven door diabetes, kun je helpen door mee te doen. Bijvoorbeeld door gezond te koken of door samen te stoppen met roken. 

Je partner steunen bij de diagnose diabetes 

Krijgt je partner de diagnose diabetes? Dan is dit moeilijk. Je partner kan zich boos of verdrietig voelen. Of zich schamen voor de ziekte. Dat is niet nodig, maar wel begrijpelijk. Door diabetes kan er veel veranderen in het leven. Al die veranderingen kunnen indrukwekkend zijn voor je partner en voor jou. Bij verdriet, boosheid of schaamte na de diagnose kun je iemand troosten. 

Praten met elkaar over diabetes 

Diabetes is niet te genezen. Dat betekent dat de ziekte na de diagnose niet meer weggaat. Sommige typen diabetes worden behandeld met medicijnen, zoals pillen of insuline. Genoeg bewegen en gezond eten helpt ook om de bloedglucose bij diabetes zo goed mogelijk te houden. Het is belangrijk om met elkaar te praten over de dingen die veranderen. Zo begrijp jij je partner beter. En voor je partner kan het prettig zijn om te vertellen over gevoelens en gedachten. Dit verlicht de zorgen. 

Meedenken in de zorg voor diabetes 

Je partner kan moe worden van het zorgen voor de diabetes. Het is moeilijk om de bloedglucose altijd goed te houden. Ook afspraken bij een arts of diabetesverpleegkundigen kosten energie. Je kunt je partner steunen door mee te denken. Misschien vind je partner het ook fijn als je meegaat naar afspraken bij een zorgverlener. Iemand voelt zich dan minder alleen. Onthoud wel: geef daarbij niet te veel ongevraagd advies. Je partner kan zelf aangeven welke hulp fijn is. 

Samen gezonder leven 

Leefstijl is erg belangrijk bij diabetes, zoals genoeg bewegen en gezond eten. Je kunt je partner steunen in een gezonde leefstijl. Misschien wil je samen wel stoppen met roken. Of 1x per week samen sporten. Hier samen mee bezig zijn, kan jullie relatie sterker maken. Voor je partner kan het een extra reden zijn om de leefstijl te verbeteren. En om gezonder leven ook in de toekomst vol te houden. 

Activiteiten voor partners 

Verschillende organisaties doen activiteiten speciaal voor mensen met diabetes en hun omgeving. Dus ook voor partners. Het kan interessant zijn om samen met je partner zo'n activiteit te bezoeken. > Bekijk meerdere activiteiten op diabetes.nl 

Artikel met medewerking van:

  • ervaringsdeskundigen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 11 januari 2024

Lees meer over Voor partners

Volgend artikel