Wat is diabetes

Andere lichamelijke problemen bij diabetes

Diabetes gaat vaak samen met meer lichamelijke klachten. Sommige zijn bekend als complicaties van diabetes. Maar ook andere problemen komen vaker voor. 

In het kort  

 • Door diabetes kun je problemen krijgen in het lichaam.
 • Sommige zijn zo bekend dat ze complicaties van diabetes heten. Diabetes is dan duidelijk de oorzaak.
 • Ook andere aandoeningen komen vaker voor bij diabetes. Ze komen niet altijd direct door diabetes.
 • Lichamelijke problemen bij diabetes hebben vaak te maken met bloedvaten en zenuwen. 

Vaak ook andere lichamelijke klachten 

Mensen met diabetes krijgen soms ook andere aandoeningen. Een aantal problemen komt vaak voor. Bijvoorbeeld slechter zien of problemen met voeten. Dat komt omdat diabetes het lichaam kan beschadigen. Aandoeningen die duidelijk te maken hebben met diabetes, heten ook wel complicaties van diabetes. Maar ook andere klachten komen vaker voor bij diabetes. Ze komen niet altijd direct door diabetes. 

Bloedvaten en zenuwen 

Bij diabetes is behandeling nodig om een hoge bloedsuiker te verlagen. Maar dit lukt niet altijd goed. Ons lichaam kan slecht tegen veel glucose in het bloed. Vooral bloedvaten en het zenuwstelsel hebben kans op schade door hoge bloedglucose. Ze werken dan niet meer goed. Hoge bloedsuikers zorgen er ook voor dat je eerder problemen door infecties krijgt. 

Aandoeningen die vaak voorkomen bij diabetes heten complicaties van diabetes.

Complicaties die vaak voorkomen 

Deze lichamelijke aandoeningen komen vaak voor bij diabetes: 

 • slechter zien
 • problemen met nieren
 • hartklachten 
 • problemen met voeten 
 • seksuele klachten, zoals erectieproblemen 

Wie loopt risico? 

Niet iedereen met diabetes krijgt ook nog andere lichamelijke aandoeningen. Sommige mensen worden zonder problemen oud met diabetes. Of ze krijgen alleen enkele lichte klachten. Andere mensen met diabetes hebben meer pech. Ze krijgen wel ergere problemen, of meer dan 1 complicatie. Soms gebeurt dit al op jonge leeftijd, zonder duidelijke verklaring. Het is ook niet goed te voorspellen wie complicaties krijgt. En ook niet welke aandoeningen iemand misschien krijgt. Erfelijke aanleg heeft er ook mee te maken. Van een aantal dingen is bekend dat ze het risico op complicaties groter maken, zoals: 

 • vaak hoge bloedglucosewaarden
 • hoge bloeddruk 
 • te hoog cholesterol 

Minder bekende aandoeningen bij diabetes 

Er zijn ook nog andere aandoeningen die vaker voorkomen bij mensen met diabetes. Maar je denkt hierbij niet meteen aan diabetes als oorzaak. Deze klachten komen ook zeker niet altijd door diabetes. Maar diabetes heeft er soms wel mee te maken. Bijvoorbeeld: 

 • Slechter horen. Dit kan komen door beschadigde bloedvaten in je oor.
 • Problemen met maag en darmen. Dit heeft te maken met beschadigde zenuwen. Na het eten gaat de voeding door je maag en darmen. Hiervoor maken je maag en darmen bewegingen. Je zenuwen besturen deze bewegingen. Als dit niet goed gaat, krijg je klachten. Daarover zie je meer bij beschadigde zenuwen.
 • Pijn aan je gewrichten. Dat zijn verbindingen tussen 2 botten. De gewrichten kunnen minder soepel bewegen. Je krijgt last van bijvoorbeeld een pijnlijke schouder, of stijve handen en vingers. Deze klachten komen het meest voor bij diabetes type 1.  

Wat kun je doen tegen complicaties? 

Andere aandoeningen bij diabetes zijn niet altijd tegen te houden. Soms zijn ze te voorkomen, soms kun je er niets aan doen. Maar de kans op problemen is gemiddeld wel kleiner als je bloedsuiker zoveel mogelijk in evenwicht is. De kans op problemen is ook kleiner als je zo gezond mogelijk leeft. Heb je al complicaties van diabetes? Ook dan is gezond leven de moeite waard. Bijvoorbeeld goede keuzes maken met voeding en bewegen. Complicaties geven dan soms minder last. Of ze worden minder snel erger. 

Hoe leef je gezond met diabetes? Welke kleine dingen maken al veel verschil? Bekijk de tips.

Medische gevolgen van diabetes

Door diabetes kun je problemen krijgen met bijvoorbeeld je voeten, ogen, nieren en hart en bloedvaten. Je kunt ook diabetes hebben en nog een andere ziekte erbij. In de groep kun je alle vragen en ervaringen kwijt. Help anderen met je ervaring of stel een vraag.

Bekijk de gespreksgroep

Artikel met medewerking van:

 • dr. Sarah Siegelaar - internist-endocrinoloog, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 2 maart 2023

Lees meer over Diabetes en andere aandoeningen

Volgend artikel