Wat is diabetes

Oogproblemen

Veel mensen met diabetes krijgen problemen met hun ogen. Ze gaan slechter zien. Een aandoening die vaak voorkomt heet retinopathie.

In het kort  

  • Door diabetes kun je problemen krijgen met je ogen.
  • Er kan schade zijn aan bloedvaatjes in het oog. Daardoor ga je slechter zien.
  • Behandeling is nodig. Dat kan met laseren of met injecties in het oog.
  • Schade aan het oog gaat niet meer weg. Maar door behandeling wordt het minder gauw erger. 

Slechter zien door diabetes 

Diabetes kan verschillende problemen aan je ogen veroorzaken. Dit kunnen kleine problemen zijn, maar ze kunnen ook ernstig worden. Het heeft te maken met bloedvaten en zenuwen. Vroeger werden mensen hierdoor blind. Nu gebeurt dat bijna niet meer, omdat er behandelingen zijn. Het oogprobleem retinopathie komt het meeste voor. Hierbij gaan bloedvaatjes lekken in het oog. Ook glaucoom komt vaker voor bij diabetes. Bij glaucoom verandert de druk in je oog.

Wat is retinopathie? 

Door diabetes kunnen kleine bloedvaatjes in het netvlies zwakker worden. Het netvlies is een onderdeel van je oog. Het zit binnen in je oog. Zwakke bloedvaatjes gaan snel lekken. Er komen kleine littekens in je netvlies. Daardoor ga je slechter zien. Dat gebeurt vooral als littekens zitten in de ‘gele vlek’ van het netvlies. Die gele vlek heet macula. Er kan ook meer vocht in zitten. Deze problemen heten macula-oedeem en macula-degeneratie. 

Door diabetes kunnen kleine bloedvaatjes in het netvlies zwakker worden. Dat heet retinopathie.

Waaraan merk je oogproblemen? 

Als je ogen slechter worden, merk je dat niet altijd meteen. Daarom is het belangrijk om je ogen regelmatig te laten controleren. Mensen merken vaak als eerste dat ze moeilijker kunnen lezen. Of ze herkennen gezichten minder goed. Bij problemen met je ogen kan je last hebben van: 

  • minder scherp zien 
  • opeens slechter zien 
  • dubbel zien 
  • wazig zien (‘troebele ooglens’) 
  • ontstekingen in het oog 
  • pijn aan de ogen 
  • minder goed kleuren zien 
  • slecht zien in het donker (‘nachtblindheid’) 
  • ogen minder goed kunnen bewegen 

Tijdelijke oogklachten 

Sommige problemen met ogen zijn tijdelijk. Is je bloedsuiker in een korte tijd vaak te hoog en te laag? Deze ‘wisselende’ bloedglucosewaarden kun je merken aan je ogen. Je ziet bijvoorbeeld wazig of minder scherp. Of je ziet vlekjes. Dit gaat weer over als de bloedglucose weer in evenwicht is. Ook als de behandeling van je diabetes verandert kunnen je ogen hier tijdelijk op reageren. 

Behandeling 

Als de bloedvaatjes in je netvlies lekken, ga je slechter zien. Dat gebeurt bij retinopathie. Je hebt een behandeling nodig, zodat je niet nog slechter gaat zien. Een oogarts kan het oog behandelen met een laserstraal. Dat heet laserbehandeling, of kort laseren. Er is ook een behandeling met injecties in het oog. Je oog wordt dan eerst verdoofd. De bijwerkingen van injecties zijn minder dan bij laseren. Maar je moet vaak elke maand terugkomen voor een nieuwe injectie.  

Kun je oogproblemen voorkomen? 

Het is verstandig om regelmatig je ogen te laten controleren. Dan kunnen beginnende problemen snel worden behandeld. Verder is het belangrijk dat de bloedglucose zoveel mogelijk in evenwicht is. Dus dat de bloedglucosewaarden niet in korte tijd wisselen tussen hoog en laag. Wat ook helpt: een gezond gewicht, goede bloeddruk en goede cholesterolwaarden. Cholesterol is een vet in je bloed. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Sarah Siegelaar - internist-endocrinoloog, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 2 maart 2023

Lees meer over Diabetes en andere aandoeningen

Volgend artikel