Samen weten we meer dan alleen
Met een account op diabetes.nl kun je meer dan een gewone bezoeker. Stel bijvoorbeeld vragen aan anderen die ook leven met diabetes.
Bekijk meer voordelen en meld je gratis aanHeb je diabetes? Je kunt dan problemen krijgen met je huid. Zoals kleine of grotere plekjes op de huid, of huidschimmel. Dit heeft verschillende oorzaken.
In het kort
Veel mensen met diabetes hebben problemen met hun huid. Ze hebben bijvoorbeeld vlekjes, verkleurde plekken, jeuk of pijn aan de huid. Ook komen steenpuisten vaker voor. Heb je rare plekjes op de huid? Ga dan naar de huisarts of bespreek het tijdens een controle. Als het nodig is, krijg je een verwijzing naar een huidarts, een dermatoloog.
Door diabetes kunnen bloedvaten beschadigd zijn, ook in je huid. Er zit dan minder bloed in de huid. Heb je een huidinfectie? Dan ontsteekt de huid eerder. Wondjes genezen minder goed bij diabetes. Huidklachten ontstaan ook door pleisters van insulinepompen en glucosesensoren.
Een spuitplek ontstaat op een plaats waar je vaak insuline spuit. Het is meestal een bult van vet onder de huid. Je kunt spuitplekken krijgen als je diabetes type 1 hebt, maar ook als je diabetes type 2 hebt en insuline gebruikt. > Bekijk meer over spuitplekken
Een suikerplek is een ander woord voor diabetische dermopathie. Suikerplekken zijn rode plekjes op de huid, ovaal van vorm. Na een tijdje komen er velletjes vanaf: ze gaan schilferen. Daarna blijven het lichtbruine plekjes. Ze zitten vaak op scheenbenen en soms op armen of bovenbenen. Ze ontstaan zomaar, of na een wondje. Meestal voel je ze niet.
Je kunt last hebben van hardere plekken op de huid. Dit heet scleroedema diabeticorum. Het kan gebeuren met de huid in je nek, op je schouders en op je rug. Door de dikkere huid kun je minder goed bewegen. Het kan ook gebeuren met de huid van handen en vingers, vooral bij diabetes type 1. De harde huid kan behandeld worden met UVA-1 licht. Je krijgt dan 6 weken lang, 3x per week een behandeling.
Bij een aantal huidproblemen verandert het pigment in de huid. De huid krijgt dan op sommige plaatsen een andere kleur. Deze problemen komen vaker voor bij diabetes:
Op je lichaam zitten altijd schimmels. Eentje daarvan heet Candida albicans. Je merkt dit normaal niet. Maar als de bloedglucose hoog is, kan de schimmel gaan groeien. Hij komt dan in de huid. Hierdoor krijg je jeuk. Vaak is dat rond de vagina, de anus of de penis. De schimmel kan ook zitten in lichaamsplooien, bijvoorbeeld onder de borsten. Of in je mond. Het gaat meestal weg met een crème of zalf met een stof tegen schimmels, zoals miconazol.
Huidklachten zijn niet altijd te voorkomen. Je kunt de kans op problemen wel kleiner maken met deze tips:
Met een account op diabetes.nl kun je meer dan een gewone bezoeker. Stel bijvoorbeeld vragen aan anderen die ook leven met diabetes.
Bekijk meer voordelen en meld je gratis aanOp de website huidinfo.nl staat meer over huidklachten bij diabetes. Je ziet er ook foto’s.
Naar huidinfo.nlDermatoloog dr. Thomas Rustemeyer en verpleegkundig specialist kindergeneeskunde Anke Hopman gaan in op de mogelijke huidproblemen die kunnen optreden bij diabetes. Ze delen tips over hoe je je huid kunt beschermen en hoe je complicaties voorkomt. Een webinar vol waardevolle informatie om je huid gezond te houden.
Vraag hier de terugkijklink aanArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 2 maart 2023