Wat is diabetes

Kanker bij diabetes

De behandeling bij kanker heeft ook invloed op je diabetes. Hoe reageert bijvoorbeeld je bloedglucose op chemotherapie? 

In het kort  

  • De behandeling van kanker heeft vaak invloed op je bloedsuiker.
  • Dit kan komen door de behandeling bij kanker, of door de stress over kanker.
  • Moe zijn bij kanker kan erger worden door een hoge bloedglucose.
  • Je hebt minder bijwerkingen van de behandeling als je goed voor jezelf en de diabetes zorgt. 

Als je diabetes en kanker hebt 

Leven met diabetes is niet altijd gemakkelijk. Vaak is veel tijd en aandacht nodig om de bloedsuiker te regelen. Maar de diagnose kanker maakt alles opeens anders. De diabetes lijkt dan soms even niet belangrijk. Hoe ga je om met 2 behandelingen tegelijk, voor diabetes en voor kanker?  

Behandelingen tegen kanker bij diabetes  

Er zijn verschillende behandelingen tegen kanker. Zoals chemotherapie, bestraling, hormoontherapie en immuuntherapie. Welke behandeling heeft de minste invloed op diabetes? Dit is nog niet bekend. Er is nog weinig onderzoek naar gedaan. Het is wel goed als de verschillende artsen met elkaar contact hebben. Dus de arts die je diabetes behandelt en de arts die je kanker behandelt. Dit is de oncoloog. Ze kunnen overleggen wat het beste is voor je medicatie of insuline. 

Behandeling en bloedglucose 

Een therapie bij kanker heeft vaak heftige bijwerkingen. Het is een moeilijke tijd. Je bloedsuiker kan hierop reageren. 

  • Chemotherapie gebeurt met stoffen die de bloedglucose hoger kunnen maken. Zoals prednison of dexamethason. 
  • Van chemotherapie kun je misselijk zijn. Je eet dan minder of je moet overgeven. Hierdoor heb je minder medicatie of insuline nodig. Anders wordt je bloedglucose te laag of soms juist te hoog. Vraag advies aan je arts. 
  • De diagnose kanker is meestal een grote schok. Hierdoor hebben mensen soms minder aandacht voor hun diabetes. De bloedglucose is dan vaker te hoog of te laag.
  • Bij kanker heb je vaak veel stress en zorgen. Je bloedglucose kan hierdoor hoger zijn. 

Goed voor jezelf zorgen 

Het lichaam geneest beter als de bloedglucose zo normaal mogelijk is. Dus het helpt om goed voor jezelf te zorgen, ook al voel je je slecht. Bijvoorbeeld met gezond eten en blijven bewegen. Dit is goed voor je bloedglucosewaarden. Je bloedsuiker blijft beter in evenwicht. Je voelt je dan ook beter. 

Erg moe zijn 

De behandeling van kanker maakt je meestal erg moe. Bij diabetes kun je ook moe zijn door een hoge bloedglucose. Dus heb je diabetes en kanker, en voel je je erg moe en ziek? Dit kan ook komen door je bloedsuiker. Bewegen kan helpen als je moe bent. Ook als je denkt dat je te moe bent om bijvoorbeeld te gaan wandelen of fietsen. Je bloedglucose wordt er beter door. En je voelt je er ook beter door. 

Krijg je eerder kanker als je diabetes hebt? 

Er gebeurt nog veel onderzoek naar kanker en diabetes. Waarschijnlijk zorgt diabetes voor een grotere kans op sommige soorten kanker. Maar er zijn veel dingen die de kans op kanker groter maken. Zoals roken. Ook door overgewicht heb je meer kans op kanker. Dus vaak kun je niet precies weten wat de oorzaak is als iemand kanker krijgt. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Sarah Siegelaar - internist-endocrinoloog, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 2 maart 2023