Net diagnose diabetes, 55 jaar, geschrokken

Laatste activiteit: 1 juli 2024 8 reacties 5 volgers 0 waarderingen
23 juni 2024 om 12:09

Hallo, een paar dagen geleden heb ik diabetes te horen gekregen, ik ben 55 jaar, had overgewicht, nu afgevallen, ik voel me schuldig

8 reacties

23 juni 2024 om 22:39

Je hoeft je niet schuldig te voelen. Ga ervoor, met goede voeding (koolhydraatarm) en lekker bewegen. Ik heb zelf veel gehad aan Keer Diabetes Om, misschien kun je dat programma volgen. Je leert er veel en het contact met "medediabeten" voelt fijn. Zie het als een uitdaging.

24 juni 2024 om 08:58

Bedankt voor de tip!

25 juni 2024 om 20:49

U moet u niet schuldig voelen. Dat werkt als een neerwaartse spiraal. U kunt het beste uw leefstijl aanpassen en de moed erin houden, niet naar de schoenen laten zakken.

26 juni 2024 om 10:37

Het programma 'Keer diabetes om' wordt vergoed uit de basisverzekering en er zijn veel aanbieders op de markt gekomen. Als je de stap wil maken om aan zo'n programma deel te nemen, vraag dan aan je huisarts wie een geschikte aanbieder bij jou in de buurt is. Een goed programma biedt ook ondersteuning met je emoties, zoals je schuldgevoel.

Het accepteren van diabetes kan een moeilijk proces zijn. Wat helpt is is kennis vergaren over hoe je lichaam werkt en reageert. Dit zowel op beweging als voeding en drinken. Kijk bijv. ook naar deze cursussen E-learnings & cursussen (dvn.nl)

Veel sterkte gewenst

Avatar van Thalina
Thalina
Trefpunt-manager
28 juni 2024 om 10:16
Trefpunt-manager

@Quinta,

Wat goed en dapper dat je hierover deelt. Begrijpelijk dat het best even een schok kan zijn als je krijgt te horen dat je diabetes type 2 hebt. Hoe gaat het inmiddels met je?

Ik zie dat je al heel wat tips en fijne reacties hebt gekregen (dank iedereen!). Nog een tip: we hebben sinds kort iets nieuws op diabetes.nl. Je kunt je aanmelden voor een mailreeks, dat is de serie van mails ‘Diagnose diabetes type 2, en nu?’. Je krijgt elke 2 weken een mail met informatie en tips. En natuurlijk ervaringen van andere mensen: hoe gaan zij om met diabetes type 2? We sturen je in totaal 6 mails. Dit zijn de onderwerpen:

  1. Wat is diabetes type 2?

  2. Behandeling van diabetes type 2

  3. Dit kun je zelf doen

  4. Je naaste omgeving en werk

  5. Lekker en gezond eten met diabetes

  6. Samen is het makkelijker


Aanmelden kan via deze link.

Veel sterkte toegewenst ❤️

Bewerkt op 28 juni 2024 om 10:17
30 juni 2024 om 23:51

Beste Yvonne,

Volgens mij is er maar één programma Keer Diabetes Om/ Voeding leeft. Die wordt op meerdere locaties en ook online gegeven. Ik heb er zelf veel aan gehad (en geen aandelen hoor 😉).

Er worden wel veel GLI cursussen gegeven, maar mijn ervaring is dat die niet allemaal even goed zijn en soms een behoorlijk verdienmodel blijken te zijn. Het is dan inderdaad handig om te informeren in je omgeving en bij de arts.

1 juli 2024 om 14:29

@AnneBelle Het lijkt mij zonder meer een goed programma.

Ik heb bij de aanbieder, de sociale onderneming Voeding leeft, gevraagd naar namaakprogramma's. Hun eigen programma heet "Keer diabetes 2 om" en je hebt er altijd een verwijzing van de huisarts voor nodig. Een andere controle is dat je op hun website moet uitkomen van Voeding Leeft | Ervaar wat leefstijl met je doet! | Voeding Leeft

Ze weten dat er kopieerders zijn met namen als keer om e.d.

Bewerkt op 1 juli 2024 om 14:35
1 juli 2024 om 17:11

Hi Quinta, wat mooi dat je dit zo deelt. Schuldgevoel helpt niet, maar dat wist je vast ook al wel. Je bent in zulk goed gezelschap van zovelen. We leven in zeer welvarende omstandigheden, waar we continu ook moedwillig zijn blootgesteld aan verleidingen. Velen komen daar ‘mee weg’, anderen hebben pech en ontwikkelen diabetes.

Zelf heb ik nu bijna 4 maanden de diagnose diabetes type 2 en ik herken het wel enigszins. Ook ik ben lang veel te zwaar geweest, dus voel me zeker ook verantwoordelijk voor het feit dat ik nu diabetes heb. Wat ik er ‘fijn’ aan vind is dat dit in elk geval een ziekte is waar ik niet geheel machteloos tegenover sta, maar heel veel invloed op heb. Mijn dieet heb ik onmiddellijk aangepast, en hou me daar ook vrij strikt aan; daarmee en met medicatie, voldoende bewegen en slapen heb ik mijn Hba1c in 3 maanden tijd met 60 punten naar beneden kunnen krijgen. Bemoedigend, nietwaar?!

Je lijf opnieuw leren (her)kennen brengt aanvankelijk onzekerheid met zich mee. En ook dat ik statistisch een kortere levensverwachting heb, vind ik niet leuk. Maar ik heb me geprobeerd niet te verzetten tegen dat ik diabetes heb, en voel me over het algemeen ook helemaal geen ‘patiënt’. Blijf vrienden met je lijf en jezelf, dat ben je meer dan waard!

Bewerkt op 1 juli 2024 om 17:12