Behandeling

Wat kun je zelf doen als je prediabetes hebt?

Een gezonde leefstijl kan ervoor zorgen dat je bloedsuiker weer normaal wordt. De kans dat je diabetes type 2 krijgt, is dan veel kleiner. Er zijn veel cursussen die je helpen. De meeste zijn gratis. 

In het kort  

  • Een gezonde leefstijl helpt bij prediabetes.
  • Je bloedsuiker wordt dan vaak weer normaal.
  • De kans dat je diabetes type 2 krijgt, is dan veel kleiner.
  • Er zijn cursussen die je helpen om gezonder te leven en om het vol te houden.
  • Een overzicht van deze cursussen vind je hieronder. Je huisarts of andere zorgverlener kan ook informatie geven.  

Ik heb prediabetes, wat kan ik doen? 

Heb je prediabetes? Het is niet zeker dat je dan ook diabetes type 2 krijgt. De kans hierop is wel groot. Maar je kunt veel doen om je kans op diabetes type 2 kleiner te maken. Dit kan met gezond leven. Sommige mensen leven al gezond. Toch zijn er vaak kleine dingen die je anders kunt doen. En die maken toch veel verschil. Je bloedsuiker kan weer normaal worden. De prediabetes is dan weer weg. Ben je bijvoorbeeld te zwaar? Het helpt het al om een paar kilo af te vallen. 

Wat is gezond leven? 

Een gezonde leefstijl gaat om: gezond eten en drinken, en genoeg beweging, slaap en ontspanning. Zo wordt je bloedsuiker weer beter en je verliest gewicht. Je gaat je beter voelen en je hebt minder klachten van je gezondheid. Met een gezonde leefstijl kun je jezelf dus enorm helpen! 

Gezonder worden, het kan  

Gezonder leven is best een uitdaging. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn cursussen die je helpen om gezonder te leven en om het vol te houden. Cursussen over gezonder leven heten ook wel leefstijlinterventies. De cursussen in dit overzicht staan bekend om hun goede resultaten. De meeste cursussen zijn gratis als de huisarts je doorverwijst (doorstuurt).  

Wil je aan een cursus meedoen?   

Bespreek dit eerst met je huisarts. Deze kent de cursussen en heeft meer informatie. Zo kun je een cursus kiezen die bij je past en die bij jou in de buurt is. De meeste cursussen zijn gratis als je zorgverlener je doorverwijst (doorstuurt) naar deze cursus.  

Ik wil liever zelf aan de slag  

Wil je geen cursus volgen, maar wel meer bewegen en gezonder eten? De huisarts kan je dan doorsturen naar een diëtist of fysiotherapeut. > Bekijk meer over de diëtist

Cursussen gezonde leefstijl

Hieronder staan verschillende cursussen die jou kunnen helpen om gezonder te leven.

Artikel met medewerking van:

  • prof. dr. Martijn Brouwers - internist-diabetoloog, Maastricht UMC+

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 4 mei 2023