Diabetes type 2

Is diabetes type 2 te genezen, of kun je diabetes omkeren?

Diabetes type 2 is niet te genezen. Maar soms blijft de bloedglucose lange tijd gezond zonder medicijnen. Dit heet remissie, of ook wel 'diabetes omkeren’. 

In het kort 

  • Diabetes type 2 is niet te genezen. Maar het lukt soms wel om te stoppen met medicijnen.
  • Soms heeft iemand een lange tijd gezonde bloedsuikerwaarden zonder medicijnen. Dit heet remissie, of diabetes omkeren.
  • Je hebt kans op remissie van diabetes type 2 door gezonder te leven.
  • Remissie lukt niet bij iedereen. Of het lukt alleen een tijdje.
  • Ook als remissie niet lang duurt, is het goed voor je gezondheid. Je hebt een kleinere kans op lichamelijke problemen door diabetes. 

Diabetes type 2 omkeren 

Je kunt niet genezen van diabetes type 2. Maar soms kan iemand wel zonder medicijnen. De bloedglucosewaarden worden weer normaal door gezond te leven. Lukt dit langere tijd achter elkaar, minstens 2 jaar? We noemen dit remissie. Het heet ook wel diabetes omkeren. Remissie kan soms bij diabetes type 2. Remissie kan niet bij diabetes type 1. 

Remissie is geen genezing  

Artsen zien remissie niet als genezing. De diabetes zit bij remissie namelijk in een soort slaap. De bloedglucose wordt meteen weer hoger als iemand de gezonde gewoonten weer loslaat. De diabetes komt ook terug als je ouder wordt. Het is niet precies te voorspellen wanneer dit dan gebeurt. Mensen met diabetes type 2 voelen remissie vaak wel als genezing. Ze voelen zich fitter, zonder klachten, en zonder medicijnen die de bloedsuiker verlagen.

Kan iedereen diabetes type 2 omkeren? 

Bij de ene persoon kan diabetes type 2 in remissie gaan, maar bij de andere persoon lukt het niet om diabetes om te keren. Al doe je nog zo je best. Dat hangt bijvoorbeeld af van hoe lang je al diabetes hebt, en van je leeftijd. Gezond leven is wel altijd goed. Ook als medicijnen nodig blijven. Je houdt de bloedglucose dan makkelijker binnen normale waarden. Er is hierdoor minder kans op andere aandoeningen bij diabetes. Deze heten ook wel complicaties.

Hoe keer je diabetes type 2 om? 

Dit geeft de meeste kans op remissie van diabetes type 2:  

  • Gezonder eten: genoeg groenten, fruit en volkorenproducten, en zo min mogelijk toegevoegde suikers. > Tips over gezond eten
  • Afvallen als je te zwaar bent. Bij een paar kilo minder reageert het lichaam al beter op insuline, en regelt het de bloedsuiker beter! > Meer over een gezond gewicht
  • Meer bewegen: ook dat maakt je lichaam weer gevoeliger voor insuline. Vind je het moeilijk of ben je lichamelijk beperkt? > Bekijk de tips over bewegen

Ook tijdelijke remissie is goed 

Remissie kan lang duren. Maar ook als de bloedsuiker toch weer stijgt, is de tijdelijke remissie goed geweest. Je lichaam heeft weer een tijdje gewerkt op een gezonde manier. Dit is ook goed voor je gezondheid in de maanden na de remissie. Dus alles helpt. Ook als de remissie minder lang duurde dan je had gehoopt.

Remissie en complicaties van diabetes 

Lichamelijke problemen door diabetes gaan niet weg door remissie. Zoals problemen met je hart, nieren, ogen en zenuwen. Maar bij een gezonde bloedsuiker is er veel minder kans dat de problemen erger worden. En het risico op nieuwe problemen is veel kleiner. Dit hangt ook af van de tijd vóór de remissie. Mensen hebben soms al een paar jaar een hoge bloedglucose voordat hun diabetes wordt ontdekt. De hoge bloedglucose kan dan al bloedvaten en zenuwen beschadigen.

Controles bij dokter blijven nodig  

Heb je diabetes type 2 en ga je gezonder leven? Bespreek dit met je dokter of praktijkondersteuner. Je gaat dan langzaam minder medicijnen gebruiken. Het is belangrijk dat dit veilig gebeurt. Anders is er risico op een te lage bloedglucose. Ook als je geen medicijnen meer gebruikt, krijg je vaste controles van je gezondheid. Dit heeft ook te maken met andere lichamelijke problemen die je misschien hebt. Soms zijn minder controles nodig. Je arts bepaalt dit. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Fred Storms - internist-diabetoloog

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 24 maart 2023