Stijgende glucosewaarde na eten met 0 koolhydraten

Laatste activiteit: 18 juni 2024 1 reactie 1 volger 0 waarderingen
18 juni 2024 om 10:33

Hi groep,

Ik ben een nieuwe deelnemer en zit meteen met een prangende vraag. Ik heb diabetes 2 en eet koolhydraatarm. Ik gebruik medicatie, geen insuline.

Ik ben vandaag wakker geworden met nuchtere waarde van 8, terwijl het de laatste tijd lager was, rond 7. Ik heb ontbeten met een klein stukje gegrilde zalm en koffie. Na 2 uur geprikt en was de glucose waarde 9.9

Hoe is dit mogelijk? Heeft iemand hier ervaring mee?

Daarna heb ik mijn medicatie geslikt en een uur later heb ik 9.1 gemeten, tussendoor niets gegeten. Ik begrijp er werkelijk niets van.

1 reactie

18 juni 2024 om 11:47

Koolhydraten die je via voedsel en drinken binnen krijgt, verhogen je bloedsuikerwaarden.

De cellen in spieren, lever en vet hebben insuline nodig om de glucose uit het bloed binnen te krijgen. In de spieren als brandstof, in de lever en vet als voorraad.

De hersenen nemen de glucsoe als brandstof op zonder dat ze insuline nodig hebben. In het lichaam is eigenlijk veel ingericht om de hersenen altijd van brandstof te voorzien. Als je 's-nachts langere tijd niet eet, daalt je bloedsuikergehalte. De hersenen geven dan een seintje, er wordt glucagon uitgescheiden en de lever geeft de opgeslagen voorraad glucose vrij. Hersenen weer blij.

Alleen de lever is nogal royaal met het vrijgeven van glucose. Best kans dat bij jou de glucose uit de lever nog 'na-ijlt'.

Een andere oorzaak kan stress zijn, stress verhoogt je bloedsuikerwaarden.

Een ontsteking verhoogt ook je bloedsuikerwaarden.