Diabetes type 1

Wat is zorg voor diabetes type 1?

Diabeteszorg bij diabetes type 1 is alle informatie en alle handelingen om de bloedglucosewaarden veilig te houden. 

In het kort 

  • Een heel team van zorgverleners helpt bij de diabeteszorg. 
  • Maar diabeteszorg is vooral iets wat je zelf dagelijks moet doen. 
  • In een persoonlijk zorgplan staan alle afspraken die je met je zorgverlener(s) maakt. 
  • Bij diabeteszorg horen controles van de bloedglucosewaarden. Maar ook controles van bijvoorbeeld ogen, nieren en voeten. 

Wat hoort er bij diabeteszorg?


Diabeteszorg is een woord voor verschillende dingen samen. Het gaat over alles wat nodig is om de bloedglucosewaarden veilig te houden. Dit is informatie, maar ook handelingen. Zorgverleners helpen bij deze zorg. Ze geven je advies en informatie over diabetes en over de risico's en gevolgen. Ze regelen ook dat je je bloedglucosewaarden kunt meten. En ze regelen en adviseren over dieet en medicijnen. Maar diabetes is vooral een zelfzorgziekte. Dit betekent dat je iedere dag zelf voor je gezondheid moet zorgen.

Zorg uit een persoonlijk zorgplan  

Het is belangrijk om een plan te hebben voor de zorg van je diabetes. Dit heet een zorgplan. Je maakt het zorgplan samen met je zorgverlener. In het zorgplan leg je doelen voor jezelf vast. Het is een afspraak tussen jou en je zorgverlener(s). In het plan schrijf je bijvoorbeeld op: 

  • Waarden die je probeert te bereiken. Bijvoorbeeld glucosewaarden, bloeddruk of gewicht, als je wilt afvallen of aankomen. 
  • Je medicijnen en het gebruik ervan. 
  • Wat je wilt doen aan beweging en je leefstijl. 
  • Wat je verwacht van je zorgverlener(s) en hoe vaak je elkaar spreekt. 
  • Wat de zorgverlener van jou verwacht. 

Je maakt deze afspraken met elkaar zodat je weet wat de zorg voor jouw diabetes is. 

Sommige insulinepompen vul je zelf met insuline via een injectiespuit.

Wat is een zorgstandaard? 

Diabetes heb je de rest van je leven. Dit noemen we een chronische ziekte. Bij een chronische ziekte zoals diabetes krijg je te maken met veel verschillende zorgverleners. Daarom is het belangrijk dat elke zorgverlener op dezelfde manier de zorg uitvoert. Hiervoor bestaan de zorgstandaarden. Elke zorgstandaard beschrijft precies wat goede zorg is voor een chronische ziekte. Meer hierover lees je bij Kwaliteit van de zorg.

Met welke zorg krijg je misschien nog meer te maken?

Bij een ziekte die je hele leven duurt zoals als diabetes, krijg je ook te maken met andere soorten zorg. Bijvoorbeeld:

Zorgverleners bij diabetes type 1 

Als je diabetes type 1 hebt, spreek je veel zorgverleners. Sommige mensen met diabetes hebben afspraken met meer dan 20 verschillende soorten zorgverleners. Bijvoorbeeld zorgverleners die bezig zijn met jouw bloedglucosewaarden. Maar ook zorgverleners die de controles doen van bijvoorbeeld je ogen, je voeten en je nieren. Als je complicaties krijgt, dan komen er nog meer zorgverleners bij. Complicaties zijn andere aandoeningen die je krijgt door diabetes. Er is een lijst van alle zorgverleners en wat ze doen.  

Controles bij diabetes type 1 

Om complicaties van diabetes te voorkomen ga je vaak op controle. Sommige controles zijn elk jaar. Andere controles zijn 1x in de 3 maanden, of maar 1x in de 3 of 5 jaar. De regels over controles veranderen af en toe. 

Artikel met medewerking van:

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 13 maart 2023

Lees meer over Diabeteszorg bij diabetes type 1

Volgend artikel