Dagelijks leven

Studeren met diabetes

Ga je studeren? Dan moet je diabetes een plek geven in je nieuwe leven. Geef je lichaam de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen.

In het kort  

  • Je studententijd verandert je ritme. Dat heeft invloed op je diabetes. 
  • Geef je lichaam de tijd om aan die veranderingen te wennen. 
  • Voorbereiding voorkomt veel ellende. Zorg voor goede steun van vrienden, die weten wat ze moeten doen als er problemen zijn.  
  • Denk goed na over hoe je omgaat met drank, drugs en seks. 
  • Er zijn soms mogelijkheden voor extra financiële steun als je studeert met een blijvende ziekte. 

Ga je studeren? 

Je leven verandert als je gaat studeren. Ook als je thuis blijft wonen. Je ontmoet nieuwe mensen en komt in nieuwe situaties. Introductieweek, colleges, tentamens, het zijn allemaal dingen die je ritme veranderen. Bereid je goed voor en denk goed na over je keuzes. Hieronder vind je tips en adviezen.  

Meten is weten 

Controleer vaker dan normaal je glucosewaarden. Blijf goed je koolhydraten tellen en invoeren als je een insulinepomp gebruikt. Geef je lichaam de tijd om aan nieuwe situaties te wennen. 

Pas op met alcohol 

Onderschat niet het gevaar van alcohol. Als je alcohol drinkt heeft je lever veel moeite met het afgeven van glucose aan je lichaam. Ook zit alcohol vol koolhydraten. Alcohol maakt je ook langzamer en je vindt het meestal moeilijker om beslissingen te nemen. Ook heel belangrijk om te weten: glucagon heeft minder effect als je alcohol hebt gedronken. > Bekijk meer in Drank, drugs en diabetes

Pas op met drugs 

Het belangrijkste advies is om goed na te denken voordat je wat doet. Ga je naar een feest, kroeg of een festival? Zorg dan dat er altijd iemand bij je is, die weet dat je diabetes hebt. Bespreek duidelijk wat een hypo is en hoe je die herkent. Bespreek ook goed wat er moet gebeuren als je er eentje krijgt. Ga je drugs gebruiken? Bekijk dan eerst de invloed van elke drug op je bloedglucosewaarden in Drank, drugs en diabetes

Seks 

Diabetes kan invloed hebben op je seksleven. Soms heb je last van seksuele problemen bij diabetes. Seks zorgt er altijd voor dat je bloedglucosewaarden schommelen. Door de inspanning, spanning en ook door de hormonen die vrijkomen. Pas dan op voor een hypo. > Bekijk meer in Seks en relaties

Studeren en geld 

Geld kan een uitdaging zijn bij je studie. Veel studenten hebben een bijbaan. Als dat niet lukt omdat je diabetes hebt, kun je informeren naar een vergoeding vanuit de gemeente. Je kan ook studievertraging oplopen als je diabetes even niet gaat zoals je wil. Dit kun je soms oplossen door een extra jaar aan te vragen bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). 

Artikel met medewerking van:

  • ervaringsdeskundigen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 5 april 2023