Dagelijks leven

Diabetes en je rijbewijs

Autorijden met diabetes mag gewoon. Maar de regels zijn wel iets anders. Je krijgt ook een medische keuring bij het aanvragen of verlengen van een rijbewijs met diabetes. 

In het kort 

  • Het aanvragen of verlengen van je rijbewijs kost extra tijd. Begin op tijd met de aanvraag. 
  • Voor de aanvraag of verlenging is een medische keuring door een arts verplicht. 
  • Ook is keuring door een oogarts na tien jaar diabetes verplicht. 
  • De kosten van de medische keuringen voor je rijbewijs worden niet vergoed. 

Ik kreeg diabetes na het halen van mijn rijbewijs 

Je bent niet verplicht je diabetes te melden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Je kunt je rijbewijs verlengen zonder dat je een Gezondheidsverklaring hoeft in te vullen. De wet verwacht dat je zelf beoordeelt of je jouw veiligheid en dat van anderen kan garanderen ondanks je diabetes. 

Ik vraag mijn rijbewijs voor het eerst aan 

Iedereen in Nederland moet voor de aanvraag van het eerste rijbewijs een Gezondheidsverklaring invullen. Op deze verklaring staat de vraag of je diabetes hebt. Je bent verplicht om deze met Ja in te vullen. Daarna zijn er extra acties nodig voor je je rijbewijs krijgt, zoals een keuring door een arts.  

Ik verleng mijn rijbewijs 

Als je diabetes hebt, is je rijbewijs maximaal vijf jaar geldig. Na die vijf jaar moet een arts je opnieuw keuren. De aanvraag van de medische beoordeling en de verwerking ervan kan soms 4 tot 5 maanden kosten. Begin daarom op tijd met de aanvraag van je verlenging.  

Is de beoordeling bij de arts verplicht? 

De medische beoordeling is voor mensen met diabetes meestal verplicht. Het is in ieder geval verplicht als je voor het eerst je rijbewijs aanvraagt. En het is verplicht als je een rijbewijs met een code hebt. Dat wordt ook wel een rijbewijs met een aantekening genoemd. Die aantekening geeft aan dat je elke vijf jaar beoordeeld moet worden.  

Moet ik ook naar de oogarts? 

Heb je langer dan tien jaar diabetes, dan heb je bij verlenging van je rijbewijs ook een verklaring nodig van de oogarts. Dit onderzoek en deze verklaring moet je zelf betalen. De regelingen veranderen nogal eens en je moet precies de juiste formulieren gebruiken. DVN heeft een stappenplan Keuring voor je rijbewijs opgezet, zodat je de kosten zo laag mogelijk houdt. 

Diabetes en het CBR 

In Nederland is het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen verantwoordelijk voor de rijveiligheid. Ze hebben strenge regels bij de aanvraag en verlenging van rijbewijzen. Vooral als je een chronische ziekte zoals diabetes hebt. Loop je tegen problemen aan bij het CBR? Zoek dan contact met Diabetesvereniging Nederland.  

Waarom kost de aanvraag of verlenging met diabetes meer? 

Bij het aanvragen of verlengen van een rijbewijs als je een chronische ziekte hebt, moet je meer doen dan bij een gewoon rijbewijs. Daarom zijn er ook meer mensen bij betrokken. Bijvoorbeeld de arts die de medische keuring doet en de medische verklaring invult. Maar ook de extra administratie bij het CBR. Deze kosten moet de aanvrager betalen. 

Artikel met medewerking van:

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 11 mei 2023

Lees meer over Autorijden met diabetes

Volgend artikel