Dagelijks leven

Zo rijd je veilig auto met diabetes en dit zijn de regels

Hoe bereid je jezelf goed voor als je de weg op gaat? En wat betekent diabetes voor je beroep of een autoverzekering? Bekijk hier meer over de regels en waar je op moet letten.

In het kort 

  • Autorijden met diabetes kan gewoon. Het is wel belangrijk om goed voorbereid de weg op te gaan. 
  • Hypo unawareness betekent niet automatisch dat je niet mag autorijden.  
  • Diabetes heeft geen invloed op je autoverzekering of je premie. 
  • Beroepschauffeurs mogen met diabetes meestal hun beroep blijven uitoefenen. Ze moeten wel vaker medisch gekeurd worden. 

Autorijden met diabetes 

Autorijden met diabetes kan gewoon. Het is wel belangrijk dat je een aantal dingen weet. Bijvoorbeeld waar je rekening mee moet houden bij het aanvragen of verlengen van je rijbewijs. Er verandert regelmatig iets in deze regels. Let dus goed op als er iets in jouw situatie verandert. 

Ik weet pas kort dat ik diabetes heb 

Als je je rijbewijs al hebt, dan kun je gewoon blijven autorijden. Let goed op als je de weg op gaat. Er zijn een aantal controles die je zelf doet voordat je gaat autorijden. Meet je bloedglucosewaarde en zorg dat deze tussen 6 en 12 mmol/l zit. En denk eraan om eten of drinken mee te nemen met zowel snelwerkende als traagwerkende koolhydraten. 

Autorijden en hypo unawareness 

In de Nederlandse wetgeving staat dat mensen met hypo unawareness niet rijgeschikt worden bevonden. Dat betekent dat je niet mag rijden als je hypo's niet voelt aankomen. Dit zou betekenen dat 40% van de mensen met diabetes type 1 geen rijbewijs mag hebben. In de praktijk is dit gelukkig maar 1%. Dit komt door de manier waarop het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) deze wet mag gebruiken. 

Kan ik een autoverzekering afsluiten? 

Je kunt net als ieder ander een autoverzekering afsluiten. Je hoeft niet te vermelden dat je diabetes hebt. Jouw rijbewijs is namelijk het bewijs dat je bekwaam bent om te rijden. Als je voor je rijexamen bent geslaagd, noemen ze dat bekwaam. Ook zal de premie voor je autoverzekering daarom niet hoger zijn dan mensen zonder diabetes.

Ik ben beroepschauffeur. Hoe nu verder? 

Normaal gesproken kun je als vrachtwagenchauffeur blijven rijden maar je moet wel vaker, meestal elke 3 jaar, medisch gekeurd worden. De keuringsarts beoordeelt je lichamelijke en geestelijke conditie. Ook wordt je bloeddruk gemeten en je urine gecontroleerd. Natuurlijk is het voor een beroepschauffeur nog belangrijker elke keer goed voorbereid de weg op te gaan. 

Praat mee over verzekeringen, werk en autorijden

Dit zijn de laatste gesprekken over verzekeringen, werk en autorijden

Bekijk de groep verzekeringen, werk en autorijden

Welke invloed heeft diabetestechnologie op je leven?

Wat doet diabetestechnologie met je leven? Gebruikers van een glucosesensor of insulinepomp gaven hun mening. Bekijk de voordelen en nadelen van technologie.

Bekijk het artikel

Artikel met medewerking van:

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 11 mei 2023

Lees meer over Autorijden met diabetes

Volgend artikel