Behandeling

Wat is diabetestechnologie?

Diabetestechnologie is een woord voor hulpmiddelen om je bloedsuiker te regelen. Bloedsuiker is je bloedglucose. Moderne technologie is bijvoorbeeld een glucosesensor of een insulinepomp. Wat doen deze apparaten? 

In het kort   

 • Diabetestechnologie helpt om je bloedglucose zo normaal mogelijk te houden. 
 • Niet iedereen met diabetes krijgt alle diabetestechnologie vergoed.  
 • Een glucosesensor is een moderne glucosemeter. De sensor meet regelmatig zelf je bloedglucosewaarde. 
 • Een insulinepomp is een apparaat dat insuline geeft. De insuline komt meestal door een slangetje in je lichaam. 
 • Soms is een insulinepomp verbonden met een glucosesensor. De apparaten praten met elkaar. Dit heet een hybrid closed loop-systeem. 

Moderne techniek om bloedsuiker te regelen 

Je regelt bij diabetes zelf je bloedsuiker, je bloedglucose. Je meet hiervoor bijvoorbeeld vaak je bloedglucosewaarde en geeft jezelf insuline. Moderne hulpmiddelen helpen je hierbij. Zoals een glucosemeter in de vorm van een glucosesensor, en een insulinepomp. Deze hulpmiddelen worden diabetestechnologie genoemd.   

Voor wie is diabetestechnologie beschikbaar?   

Niet iedereen met diabetes krijgt diabetestechnologie vergoed van de verzekering. In Nederland zijn dit alleen mensen met intensieve insulinetherapie. Dit betekent:  

 • mensen die langwerkende én kortwerkende insuline gebruiken  
 • mensen die een insulinepomp gebruiken  

Meestal zijn dit mensen met diabetes type 1. Soms ook mensen met diabetes type 2 of andere vormen van diabetes. Maar je krijgt niet altijd alle hulpmiddelen vergoed. 

Welke soorten diabetestechnologie zijn er?  

Er zijn steeds meer technische hulpmiddelen voor mensen met diabetes. De apparaten kunnen ook steeds meer en ze zijn steeds slimmer. Dit zijn de 3 soorten diabetestechnologie:  

 • glucosesensor, dit is een glucosemeter  
 • insulinepomp  
 • hybrid closed loop: glucosesensor verbonden met een insulinepomp  

Glucosesensor  

Een glucosesensor is een apparaatje dat de bloedsuiker meet. Het is dus een glucosemeter. De sensor meet je glucose met een dun naaldje net onder de huid. Mensen die een glucosesensor gebruiken, meten veel minder vaak hun waarde met een vingerprik. De sensor meet de glucose makkelijker en sneller. En het doet minder pijn. Sensoren zien vaak ook of je bloedsuiker stijgt of daalt. Een sensor geeft dus meer informatie over de glucosewaarde dan een gewone vingerprik. Er zijn 2 soorten glucosesensoren:   

 • flash glucosemeter, deze wordt het meest gebruikt
 • continue glucosemeter    

> Bekijk meer over glucosesensoren en de vergoeding

Illustratie van insulinepomp op buik

Insulinepomp   

Een insulinepomp is een klein apparaat met insuline. De insuline komt in je lichaam met een dun naaldje onder je huid. De pomp geeft automatisch steeds een beetje kortwerkende insuline. Dit gaat de hele dag door. We noemen dit basale insuline. Eet of drink je iets? Dan laat je de pomp meer insuline afgeven, dit heet een bolus. Je spuit dus niet zelf de insuline. Ook geen langwerkende insuline, want die is niet meer nodig. Een insulinepomp kan een slangetje hebben of draadloos zijn.  

> Bekijk meer over insulinepompen

Illustratie van hybrid closed loop

Hybrid closed loop  

Sommige insulinepompen kunnen in contact staan met een glucosesensor. De pomp regelt dan voor een deel zelf de bloedsuiker. Een insulinepomp die verbonden is met een glucosesensor heeft een Engelse naam, een hybrid closed loop-systeem of kort HCL. Dit betekent een half-gesloten cirkel. Een hybrid closed loop bestaat uit 3 dingen: 

 • Een glucosesensor. Niet alle glucosesensoren zijn geschikt voor een hybrid closed loop.
 • Een insulinepomp.
 • Een algoritme. Dit is een digitaal programma in de pomp, een soort slim computerprogramma. Het algoritme leert van jouw lichaam.   

> Bekijk meer over hybrid closed loop 

Gesprekskaart Goed op weg met Diatech

Wil je meer weten over glucosesensoren en insulinepompen? Er is nu een online kaart met 9 onderwerpen over technologie. Je ziet er vragen en antwoorden. Deze kaart is ook handig voor een gesprek met je zorgverlener.

Bekijk het artikel

Nieuwe technologie bij diabetes

Veel onderzoek naar diabetes gaat over het beter behandelen van de ziekte. Daar hoort ook nieuwe technologie bij, zoals glucosesensoren en de kunstmatige alvleesklier. Welk onderzoek gebeurt er en hoever zijn ze?

Bekijk het artikel

Artikel met medewerking van:

 • dr. Mariëlle Schroijen - internist-endocrinoloog, Leids Universitair Medisch Centrum

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 25 januari 2024

Lees meer over Diabetestechnologie

Volgend artikel