Behandeling

Goed op weg met Diatech: uitleg over de gesprekskaart

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) maakte een online gesprekskaart over diabetestechnologie, samen met diabetes.nl. Voor mensen met diabetes en voor hun zorgverleners, als startpunt voor een gesprek over diabetestechnologie.

In het kort 

  • De Diatech-gesprekskaart bestaat uit 2 delen: een papieren kaart voor in de spreekkamer en een online kaart om door te klikken naar informatie.  
  • Op de kaart staan plaatjes van verschillende onderwerpen met vragen rond diabetestechnologie.  
  • De online gesprekskaart staat hier als pdf op diabetes.nl. Je kunt doorklikken op de plaatjes voor antwoorden op de vragen. 
  • Goed op weg met Diatech is bedoeld voor mensen met diabetes én zorgverleners. De kaart helpt bij een gesprek over diabetestechnologie.  
  • Voor zorgverleners is er een korte nascholing met uitleg over de kaart via MedNet. 

Gemaakt door diabeteszorgverleners 

Diabetestechnologie helpt om je bloedsuiker te regelen bij diabetes. De ontwikkelingen gaan snel, en er kan veel. Zoveel dat je soms verdwaalt in de informatie. Daarom maakte het diabetesteam van het LUMC de gesprekskaart Goed op weg met Diatech. Voor mensen met diabetes én zorgverleners.  

Wat is de Diatech-gesprekskaart?  

De Diatech-kaart helpt bij een gesprek over technologie. Bijvoorbeeld over wat bij je past, en wat apparaten wel en niet kunnen. De online kaart bestaat uit 9 plaatjes met onderwerpen waarop je kunt klikken. Je ziet dan kort antwoord op vragen zoals:  

  • Wat doet diabetestechnologie met mijn bloedsuiker en zelfmanagement?  
  • Welke invloed heeft het op mijn leven, bijvoorbeeld op mijn slaap?   
  • Hoe draag ik de apparaten op mijn lichaam, en wat doe ik bij sport?  

Er is ook een papieren kaart voor in de spreekkamer. Hierop staan alleen de plaatjes met onderwerpen en de vragen. Dit helpt bij een gesprek.  

Startpunt voor een gesprek   

Medisch psycholoog en onderzoeker dr. Sasja Huisman (LUMC) bedacht de Diatech-gesprekskaart. Zij ziet dat veel mensen met diabetes niet weten wat er allemaal kan met diabetestechnologie. Of wat juist niet kan. Ze missen hierdoor soms kansen om hun bloedsuiker beter of gemakkelijker te regelen. De gesprekskaart is een startpunt voor een gesprek tussen mensen met diabetes en hun zorgverlener. Ook zorgverleners willen graag duidelijke informatie hierover in een overzicht. 

Samenwerking met diabetes.nl   

Het diabetesteam van het LUMC maakte de gesprekskaart in samenwerking met diabetes.nl. Ze deden dit met geld van het Diabetes Fonds, een prijs voor Het Beste Diabetesidee in 2021. Het Diabetes Fonds is 1 van de 5 organisaties achter diabetes.nl.  

Artikel met medewerking van:

  • dr. Sasja Huisman - medisch psycholoog, Leids Universitair Medisch Centrum

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 17 januari 2024