Wat is diabetes

Symptomen van diabetes 

Hoe herken je diabetes? Mogelijke symptomen zijn veel dorst en plassen. Maar er zijn ook nog andere. Bekijk hier meer over klachten van diabetes.

In het kort  

 • Diabetes begint vaak langzaam, met vage klachten. Hierdoor herken je symptomen niet altijd. 
 • Bekende symptomen zijn veel dorst, veel plassen, moe zijn en wazig zien. 
 • Niet iedereen heeft alle klachten. 
 • De symptomen van diabetes komen door te veel suiker in het bloed. Dit heet een hoge bloedglucose.  
 • De klachten bij diabetes type 1 en type 2 zijn vaak hetzelfde. Maar er zijn ook verschillen. 

Symptomen door hoge bloedsuiker 

Zonder behandeling van diabetes krijg je klachten. Dat zijn symptomen. Ze komen door te veel glucose in het bloed. Bloedglucose is het officiële woord voor bloedsuiker. Ons lichaam kan slecht tegen een hoge bloedglucose. Normaal is bloedglucose de brandstof voor alle cellen in het lichaam. Maar bij diabetes gaat de glucose niet meer vanzelf vanuit het bloed naar de cellen. De glucose blijft dus in het bloed zitten.

Mogelijke symptomen van diabetes 

Niet iedereen met diabetes heeft dezelfde symptomen. En niet iedereen heeft álle symptomen. Heb je een aantal klachten van deze lijst? Bezoek dan voor de zekerheid je huisarts. Dit zijn symptomen van diabetes: 

 • Veel dorst en veel plassen, meer dan je gewend bent. Het lichaam probeert glucose kwijt te raken via urine.  
 • Moe of slaperig zijn, of moeilijk de aandacht ergens bij houden. Je lichaam heeft te weinig energie.  
 • Gewicht verliezen zonder reden. Je lichaam kan de bloedglucose niet gebruiken voor energie. Het gebruikt een andere brandstof, zoals lichaamsvet.  
 • Slecht of wazig zien. Een hoge bloedglucose kan de druk veranderen in je oog. Dit wordt weer beter als de bloedsuiker daalt. 
 • Wondjes die slecht genezen en ontstekingen die vaak terugkomen. Zoals schimmels en blaasontsteking. Schimmels herken je aan veel jeuk. 
 • Ontstoken tandvlees en tandproblemen. Een hoge bloedsuiker geeft vaak een droge mond en je speeksel verandert. Er komen dan meer bacteriën in je mond. 
 • Fruitige adem, of een scherpe aceton-geur. Dit kan gebeuren bij diabetes type 1 als de bloedsuiker erg hoog is. Het is een teken dat het lichaam verzuurt. Deze bloedverzuring of ketoacidose komt niet vaak voor, maar is gevaarlijk. Voelt iemand zich erg ziek en ruikt de adem opvallend scherp? Bel dan meteen 112.
Hoe herken je diabetes? Mogelijke symptomen zijn veel dorst en plassen. Maar er zijn ook nog andere symptomen..

Vage klachten 

Veel symptomen van diabetes zijn vaag: het zijn klachten die iedereen soms heeft. Hierdoor hebben veel mensen diabetes zonder dat ze het weten. Soms wel jaren. Het is belangrijk voor je gezondheid dat diabetes vroeg wordt ontdekt. Een behandeling brengt de bloedglucose omlaag en de symptomen verdwijnen dan weer. 

Symptomen van diabetes type 1 en type 2 

De klachten zijn soms iets anders bij de verschillende soorten diabetes. Dit heeft te maken met hoe hoog de bloedglucose is, of de snelheid waarmee de diabetes ontstaat. Diabetes type 2 kan bijvoorbeeld veel langzamer beginnen dan diabetes type 1. Dan zijn de klachten ook anders. 

> Bekijk de symptomen van diabetes type 1 

> Bekijk de symptomen van diabetes type 2

Er zijn ook nog andere vormen van diabetes. Bekijk bijvoorbeeld de informatie over zwangerschapsdiabetes, MODY  en LADA

Artikel met medewerking van:

 • dr. Arianne van Bon - internist-endocrinoloog, Rijnstate Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 27 februari 2023

Lees meer over Over diabetes

Volgend artikel