Wat is diabetes

Kun je diabetes voorkomen?

Diabetes is niet altijd te voorkomen. Welke soorten diabetes kun je soms wel tegenhouden, en welke niet? 

In het kort  

  • Je kunt diabetes type 1 niet voorkomen.
  • Diabetes type 2 en zwangerschapsdiabetes zijn te voorkomen, maar niet altijd.
  • Je kunt niets doen tegen erfelijke vormen van diabetes. 

Nog niet alle oorzaken bekend 

Je kunt niet alle vormen van diabetes voorkomen. En ook als dat wel kan, lukt het niet bij iedereen. Wetenschappers zoeken daarom verder naar oorzaken en risicofactoren van diabetes. Wat weten we al wel? 

Diabetes type 1 is niet te voorkomen 

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Je afweersysteem valt je eigen lichaamscellen aan. Waarom gebeurt dat? Hierover is nog maar weinig bekend. Je kunt diabetes type 1 niet voorkomen. Ook LADA is nog niet te voorkomen. Dit is een vorm van diabetes type 1. 

Diabetes type 2 is vaak te voorkomen 

Je kunt het risico op diabetes type 2 kleiner maken. Dat kan met gezond leven en een gezond gewicht. Maar dit werkt niet bij iedereen. We weten nog niet alles over hoe diabetes type 2 ontstaat. Het heeft ook te maken met erfelijke aanleg. > Bekijk hoe je minder kans hebt op diabetes type 2

Bekijk de video op https://api.diabetes.nl/oembed?url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F831768634%3Fshare%3Dcopy&signature=eb4d539cfb6f1690dfd9ef26de317cd0af09928c7cd0d5300415791077a5923b

Zijn andere soorten diabetes te voorkomen? 

Bij sommige soorten diabetes erf je het foutje in je lichaam dat diabetes veroorzaakt. Dat zijn bijvoorbeeld de diabetesvormen MODY en MIDD. Bij deze erfelijke vormen van diabetes kun je niets doen om je kans kleiner te maken. Je kunt ook niets doen tegen diabetes type 3c. Dat is diabetes door beschadiging van de alvleesklier. Zwangerschapsdiabetes is voor een deel wel te voorkomen, want het is een tijdelijke vorm van diabetes type 2.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Arianne van Bon - internist-endocrinoloog, Rijnstate Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 27 februari 2023

Lees meer over Over diabetes

Volgend artikel