Wat is diabetes

Wat iedereen moet weten over diabetes

Bij diabetes regelt je lichaam de bloedsuiker niet meer. Hoe zit dat, en wat is het verschil tussen diabetes type 1 en 2?

In het kort

  • Bij diabetes regelt je lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer vanzelf.  
  • Zonder behandeling zit er te veel suiker in het bloed: dat heet een te hoge bloedglucosewaarde. 
  • Er zijn verschillende soorten diabetes. Ze hebben ook verschillende oorzaken. 
  • Je kunt het risico op diabetes type 2 kleiner maken. Maar voor diabetes type 1 kan dat niet.  
  • Diabetes leidt vaak tot andere lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld problemen met hart, ogen en nieren. 

Wat is diabetes? 

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer zelf kan regelen. Dit komt doordat er te weinig insuline is. Of doordat je niet meer goed reageert op insuline. Normaal regelt het lichaam met insuline de bloedsuikerspiegel, zodat die nooit te hoog of te laag is. Een verkeerde bloedsuikerspiegel is ongezond. Daarom is behandeling belangrijk. Een oude naam voor diabetes is suikerziekte, en de medische naam is diabetes mellitus.  

Bekijk de video op https://api.diabetes.nl/oembed?url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F831768184%3Fshare%3Dcopy&signature=6bba312dcd2099c93401b5efd3809852d2b199cdb921e538b756aaabf1bf6e7b

Welke soorten diabetes zijn er? 

Er zijn verschillende soorten diabetes. Ze lijken op elkaar, maar zijn soms heel verschillend. Ze hebben bijvoorbeeld andere oorzaken en ook een andere behandeling. Sommige vormen van diabetes zijn medisch gezien wel familie van elkaar, maar hebben toch een eigen naam. 

  • Diabetes type 1 
  • Diabetes type 2 
  • Zwangerschapsdiabetes 
  • MODY-vormen 
  • LADA  
  • Andere typen, bijvoorbeeld door beschadiging van de alvleesklier. 

Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en type 2? 

De meeste mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Hun lichaam reageert niet meer goed op insuline. Dat heet insulineresistentie. En na een tijd maakt het lichaam vaak ook te weinig insuline. Bij diabetes type 1 gebeurt er iets heel anders. Want diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat je afweersysteem je eigen lichaamscellen aanvalt. In dit geval de cellen die insuline maken, in de alvleesklier. Hierdoor hebben mensen met diabetes type 1 geen eigen insuline meer.  

Gevolgen van diabetes 

Diabetes kan veel invloed hebben op je leven, en dat is soms moeilijk. De behandeling van diabetes doe je alle dagen zelf. Het doel is om de bloedsuikerspiegel, je bloedglucose, zo normaal mogelijk te houden. Maar dat lukt nooit perfect, dus de bloedglucose is soms toch te hoog of te laag. Dat is ongezond voor bloedvaten en het zenuwstelsel. Die raken beschadigd als de bloedglucose jarenlang gemiddeld te hoog is. Dan kunnen problemen ontstaan met bijvoorbeeld hart, nieren, ogen en voeten.  

Wat is de behandeling van diabetes? 

Er zijn verschillende behandelingen bij diabetes die helpen om je bloedglucose normaal te houden. Bijvoorbeeld tabletten nemen, of insuline spuiten, of beide. Welke behandeling je krijgt, hangt af van het soort diabetes. Maar er zijn ook verschillen tussen mensen. Want niemand met diabetes is hetzelfde. Vaak meet je ook zelf de bloedglucose. Hier zijn verschillende manieren voor. Diabetes is niet te genezen, behalve zwangerschapsdiabetes. Die verdwijnt na de bevalling.

Wie heeft risico op diabetes?  

Iedereen kan diabetes krijgen, en op elke leeftijd. Maar sommige mensen hebben meer risico op diabetes dan anderen. Wie heeft kans op welke soort diabetes? Dat is nog niet duidelijk. Wel is bekend dat je meer kans hebt op diabetes type 2 als je overgewicht hebt en weinig beweegt. Maar dit geldt helemaal niet voor diabetes type 1. Hoe zit het met erfelijkheid en diabetes? Dit hangt af van het soort diabetes. 

Met je diabetesverpleegkundige of behandelaar kun je alles over diabetes bespreken

Is diabetes te voorkomen? 

Niet alle soorten diabetes zijn te voorkomen. Zoals diabetes type 1: over de oorzaken hiervan weten we nog te weinig. Maar voor diabetes type 2 kun je het risico wel kleiner maken. Of het begin ervan uitstellen. Leef je gezond, dan is de kans op diabetes type 2 veel kleiner. Maar niets is zeker, want ook mensen die gezond leven kunnen diabetes type 2 krijgen.  

Artikel met medewerking van:

  • dr. Arianne van Bon - internist-endocrinoloog, Rijnstate Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2023

Lees meer over Over diabetes

Volgend artikel