Wat is diabetes

Verbeteringen in diabeteszorg

In Nederland willen we de kwaliteit van diabeteszorg steeds weer verbeteren. Dat doen we door informatie te verzamelen, onderzoek te doen en door nieuwe behandelingen te ontwikkelen. 

In het kort  

  • In Nederland verbeteren we steeds weer de kwaliteit van de diabeteszorg.  
  • Zorginstituut Nederland (ZIN) controleert op veel manieren de kwaliteit van zorg, waaronder ook de diabeteszorg. 
  • Onderzoeken maken de behandeling van diabetes steeds beter.  
  • Meer informatie en cijfers over diabetes vertellen ons waar verbeteringen nodig zijn in de diabeteszorg.  

Wat doet de overheid?  

Het Ministerie van Gezondheid, Welzijn en Sport vindt dat goede zorg voor iedereen beschikbaar moet zijn. Om dat te controleren is het Zorginstituut Nederland (ZIN) opgericht. ZIN controleert de kwaliteit van de zorg en kijkt steeds of iedereen er gebruik van kan maken. Dat is lastig want er zijn keuzes nodig. Wat hoort bij goede zorg? En is het nog te betalen?   

Wat doet Zorginstituut Nederland?  

Zorginstituut Nederland (ZIN) controleert op veel manieren de kwaliteit van zorg. Alle regels, afspraken, meetinstrumenten, onderzoeken worden verzameld op Zorginzicht.nl. Dit is de website van ZIN. Deze website is vooral gemaakt voor zorgverleners. Maar ook voor patiënten kan het interessant zijn. Op Zorginzicht staan onder andere beschrijvingen van goede zorg voor ouderen en jongeren. Ook vinden zorgverleners bijvoorbeeld informatie over goede bloedglucosemeters en glucosesensoren.   

Hoe helpt onderzoek?  

Veel organisaties, instituten en ziekenhuizen doen onderzoek naar diabetes en behandelingen. Organisaties zoals het Diabetes Fonds, JDRF en Stichting DON zamelen geld in voor onderzoek en geven richting aan die onderzoeken. Patiënten worden via Diabetesvereniging Nederland betrokken bij die onderzoeken. De resultaten zorgen voor nieuwe technologieën zoals glucosesensoren. Of ze zorgen voor betere behandelingen van complicaties zoals zenuwschade.   

De diabetesverpleegkundige of zorgverlener legt uit hoe je de insulinepomp vult met insuline

Hoe helpt het verzamelen van gegevens?  

Alle zorgorganisaties verzamelen gegevens over bijvoorbeeld het aantal mensen met diabetes, welke typen diabetes ze hebben en de gemiddelde bloedglucosewaarden van alle mensen met diabetes. Deze gegevens worden vergeleken met die van bijvoorbeeld 1 jaar geleden of 10 jaar geleden. Dan weet de overheid hoe snel de stijging van het aantal mensen met diabetes gaat. En of de verschillende behandelingen goed of minder goed werken.  

Artikel met medewerking van:

  • Iris van Bennekom - bestuurder Nederlandse Diabetes Federatie
  • dr. Erik Serné - internist vasculaire geneeskunde/diabetelogie, Amsterdam UMC VUmc

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 10 mei 2023

Lees meer over Diabeteszorg

Volgend artikel